
La científica Gabriela Morreale va morir el 2017 i la premsa sí que se’n va fer ressò
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 22 de febrer de 2022 a les 17:40
- 3 minuts de lectura
- Per Natalia SANGUINO, AFP Espanya
- Traducció i adaptació: Adrià LABORDA
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“AQUESTA ES LA NOSTRE SOCIETAT REAL, EGOISTA I MOLT INJUSTA!!!!”, diu una publicació compartida a Facebook, del 16 de febrer de 2022, juntament amb la fotografia i el missatge en castellà: “Ha mort Gabriela Morreale de Castro: bioquímica, precursora de la detecció precoç hipotiroïdisme congènit en els nounats mitjançant la prova del taló. La premsa ni ho esmenta”.
Text i imatge van circular el desembre del 2017 i el gener del 2018, setmanes després de la mort de Morreale. El febrer del 2022, encara hi havia usuaris que continuaven compartint la informació de la defunció de la científica, queixant-se que la premsa no se n’havia fet ressò.
La mort de Morreale també circula descontextualitzada en castellà a Twitter (1, 2) i Facebook (1, 2, 3).

Gabriela Morreale fou una endocrinòloga i bioquímica italoespanyola nascuda el 1930 que va dedicar la seva carrera a l’estudi de la glàndula tiroide i va impulsar l’ús de tècniques de detecció precoç de l’hipotiroïdisme congènit en el sistema públic sanitari espanyol.
La científica va ser guardonada en diverses ocasions al llarg de la seva carrera. El 2019, es va publicar el llibre “Gabriella Morreale. Su vida y su tiempo”.
Morreale va morir a Madrid el 4 de desembre de 2017, contràriament al que suggereixen publicacions recents a les xarxes socials.
Cerques avançades del missatge viralitzat va conduir a un registre en castellà del 8 de desembre del 2017, el més antic trobat per AFP Factual. Aquell mateix mes, una altra usuària va publicar el text i es va viralitzar, mentre que altres comptes, com aquesta o aquesta, van publicar quelcom similar.
La mort de Morreale sí que va aparèixer a la premsa
Els continguts viralitzats asseguren que la premsa no va esmentar la defunció de la científica. No obstant això, diaris com El País, Público, Ideal, els digitals Hipertextual, Catalunya Press i la cadena Euronews van informar en el seu moment de la mort de Morreale. En alguns articles, el nom de la bioquímica apareix escrit amb doble ela (Gabriella) pel seu origen italià.
El 16 de desembre del 2017, un programa de Radio Nacional d’Espanya (RNE) va homenatjar a Morreale i dos dies abans aquesta columnista del Diario de Córdoba també va fer-hi referència.
La figura de Morreale és un referent científic a Espanya. La premsa l’ha continuat recordant després de la seva mort, així com la investigació que va arribar a implantar a Espanya, la “prova del taló”, que es realitza als nounats per a diagnosticar certes patologies. Un artista urbà li va retre homenatge a Còrdova.
Altres mitjans es van fer ressò de la viralitat a xarxes socials de la notícia de la seva mort mesos després que ocorregués.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres