
La revista Time no va publicar una portada on apareix el president rus amb el bigoti de Hitler
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 1 de març de 2022 a les 11:56
- 4 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Molt bona portada !!!!”, exclama un usuari a xarxes socials que difon la coberta amb el rostre de Putin. La portada duu com a títol “THE RETURN OF HISTORY” (El retorn de la història, en català) i mostra un muntatge en el qual s’observa a Putin mirant frontalment i una tira de retall en blanc i negre d’una foto sobreposada on s’aprecia el bigoti que lluïa el dictador alemany Adolf Hitler.
“Com Putin va destrossar els somnis d’Europa”, es llegeix en el subtítol en anglès.
Contingut similar circula en portuguès, romanès, àrab, castellà i anglès. Però la imatge no correspon a cap portada publicada per la revista Time.

Després de mesos d’escalada de la tensió entre Rússia i Occident, el president Vladimir Putin va llançar una “operació militar” a Ucraïna el 24 de febrer de 2022. Les delegacions de Rússia i Ucraïna es van reunir per primera vegada el 28 de febrer de 2022 a Bielorússia.
Portada falsa de Time
A l’extrem superior dret de la tapa divulgada a xarxes apareix la data de la suposada publicació: 28 de febrer / 7 de març de 2022.
Un rastreig a l’arxiu de Time, en el qual apareixen els registres de les edicions publicades des del 1923, no va permetre trobar cap imatge similar a la que circula a xarxes socials. A més, la portada amb la mateixa data que la tapa viralitzada no correspon amb l’original, disponible a la pàgina web de Time.
L’edició del 14 al 21 de març de 2022, que en el moment de la publicació d’aquest article no estava accessible en el repositori, fou anunciada a les xarxes socials de Time el passat 25 de febrer. La portada té el mateix títol i subtítol que el disseny viralitzat, però la foto mostra diversos soldats russos en un tanc a l’est d’Ucraïna.
En el marge inferior dret de la portada difosa a xarxes socials s’indica que va ser elaborada per Patrick Mulder. Una cerca d’aquest nom a Twitter va conduir a un compte d’un dissenyador gràfic que, en una piulada del 27 de febrer, mostra la mateixa portada de Putin amb el bigoti de Hitler. Mulder va compartir un dia després una declaració sobre els seus redissenys amb la imatge de Putin en la qual va afirmar que volia “crear alguna cosa que sumés a la conversa sobre la invasió d’Ucraïna i que capturés l’estat d’ànim del públic. Originalment, no estava destinada a ser una portada de TIME”.
“La imatge final era tan potent, que sentia que havia d’estar emmarcada d’una manera igual de potent. Em va semblar que la portada oficial de Time era anodina i poc convincent donats els esdeveniments sense precedents que es desenvolupaven davant els nostres ulls. Tenia al cap la comparació amb Hitler, perquè Putin està seguint la seva estratègia quan defensa que Ucraïna és part de Rússia”, va explicar.
A més, Mulder va compartir part del procés de creació d’una versió alternativa al disseny viralitzat, en el qual va sobreposar els ulls de Hitler als del dirigent rus:
This is the second edition of a rework I made of this month's TIME magazine cover. I felt the official choice was somewhat uninspired. Watch the process here: pic.twitter.com/O69drD2bAr
— Patrick Mulder (@MrPatrickMulder) February 27, 2022
Malgrat que es reprodueixen la majoria dels elements característics de la revista, la imatge viralitzada no inclou la marca distintiva “time.com” a la cantonada inferior dreta i la tipografia del títol i subtítol tampoc coincideix amb l’original.

AFP Comprovem ja ha verificat altres portades falses de la revista Time.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres