Comptes falsos van alertar de la “mort” del mateix home a l’Afganistan i a Ucraïna

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una imatge que mostra dues piulades atribuïdes a la CNN, en les quals el mitjà suposadament informa sobre la mort de la mateixa persona a l’Afganistan l’any 2021 i durant la invasió russa a Ucraïna el 2022, s’ha compartit desenes de vegades des del passat 27 de febrer. No obstant això, els comptes de Twitter visibles a la captura de pantalla no són genuïns, com va confirmar la CNN a l’AFP. Els perfils van ser creats per a fer-se passar pel canal de televisió i van ser suspesos de la plataforma. A més, l’home de les imatges és un jugador de videojocs, que ha sigut objecte d’afirmacions falses similars en el passat.

“Demano un minut de silenci per l’ànima del periodista de la CNN Bernie Gores, assassinat el 2021 pels talibans, després assassinat a Beirut, després a Jordània i ara, una altra vegada el 2022 per les tropes russes. Per déu. No l’assassineu més. Prou!”, es llegeix en una piulada en castellà. Aquesta reprodueix un altre missatge a Twitter que difon dues captures de pantalla de piulades de dos perfils amb el logotip de la CNN que informen de la mort de la mateixa persona en contextos diferents.

“Ens en podem refiar de la CNN?”, es qüestiona un usuari a Facebook, dubtant de la credibilitat d’aquest mitjà de comunicació. “Informació de rigor…”, assenyala una altra.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 2 de març de 2022

Les acusacions s’han compartit a les xarxes socials dies després de la invasió russa d’Ucraïna el 24 de febrer de 2022. També estan circulant en hongarès, anglès, castellà, portuguès i alemany.

Les publicacions virals difonen la comparació de dues piulades, ambdues amb la mateixa fotografia d’un home. Un dels missatges fou publicat pel compte de Twitter “@CNNAfghan” i assegura que mostra el “periodista de CNN Bernie Gores”, qui hauria estat “executat a Kabul pels soldats talibans”. L’altra piulada la va publicar el perfil “@CNNUKR” i diu que la imatge mostra l’activista “Bernie Gores” assassinat per “l’explosió d’una mina plantada per un separatista rus”.

Però els comptes de Twitter que es veuen a les imatges virals es feien passar pel canal de notícies i des de llavors han sigut suspeses per la plataforma.

Els perfils no són genuïns

La piulada realitzada pel compte “@CNNAfghan” circula a internet des de l’agost de 2021 i ja ha sigut desmentit per altres mitjans com Reuters i PolitiFact.

Des de llavors, “@CNNAfghan” ha sigut suspesa amb el següent missatge: “Twitter suspèn els comptes que incompleixen les Regles de Twitter”.

Amb l’eina WaybackMachine, que arxiva publicacions a internet, l’equip de verificació va poder recuperar algunes captures de pantalla del perfil quan encara estava actiu. Les captures indiquen que el compte es va crear el maig de 2021 i tenia 6 piulades i 132 seguidors abans que l’anul·lessin. No era un compte verificat.

Els perfils reals de Twitter d’afiliats de la CNN, com es pot observar a continuació, estan acompanyats d’un símbol blau que mostra que han estat verificats prèviament. Cadascun d’ells té milions de seguidors.

Comparació feta el 28 de febrer de 2022 que mostra el compte de Twitter de CNN Internacional (E) i diversos comptes oficials de CNN amb la marca de verificació blava

De la mateixa manera, el compte “@CNNUKR”, responsable de l’altra piulada viral, també fou suspès. Una versió arxivada d’aquest perfil a Twitter mostra que la piulada sobre la mort d’un activista anomenat Bernie Gores fou publicada el 23 de febrer de 2022, dies després que Putin reconegués a les “repúbliques populars” de Donetsk i Lugansk i demanés que les forces armades russes assumissin “funcions de manteniment de la pau” en aquestes dues regions a l’est d’Ucraïna.

El perfil “@CNNUKR” tenia llavors 129 seguidors, havia sigut creat el febrer de 2022 i tampoc estava verificat. Igual que altres comptes falsos de Twitter, aquest usuari va publicar alguns enllaços a articles reals de la CNN en un intent de fer creure a l’audiència que era genuí. La suposada notícia sobre la víctima estatunidenca no incloïa cap enllaç.

El 28 de febrer de 2022, el vicepresident de Comunicacions Internacionals de la CNN, Jonathan Hawkins, va confirmar a l’equip de verificació de l’AFP a través d’un correu electrònic que els comptes de Twitter de la imatge viral “no són comptes oficials de la CNN”.

Una cerca en el lloc web de la CNN del nom “Bernie Gores” va conduir a un article del 2016 que no tenia res a veure amb la mort d’un periodista o víctimes a Ucraïna.

L’home continua actiu en línia

Com indiquen els articles que desacrediten el compte fals d’Afganistan l’agost del 2021, l’home de les imatges és un jugador de videojocs i YouTuber anomenat Jordie Jordan. Mirant els vídeos del canal de YouTube verificat de Jordan i les fotos que acompanyen les afirmacions falses, és possible veure que, de fet, és la mateixa persona.

Captura de pantalla d’una de les publicacions virals (E) i una d’un vídeo compartit en el canal de YouTube de Jordie Jordan el 9 de febrer de 202, realitzada el 28 de febrer de 2022

La imatge de les publicacions virals també es pot trobar a la pàgina Wikitubia de Jordan. La pàgina de biografies editades públicament assenyala que Jordan s’ha vist involucrat en diverses controvèrsies i és objecte recurrent d’assetjament en línia.

També es va informar falsament que havia desaparegut durant una explosió a Beirut el 2020. Alguns seguidors de Jordan li han preguntat sobre les darreres notícies falses que informaven sobre la seva mort en un vídeo publicat en el seu perfil el 27 de febrer de 2022. Jordan no va respondre a aquestes consultes, però el seu canal de YouTube continua actiu.

Traducció I adaptació
Conflicte a Ucraïna