El vídeo de Zelenski cantant amb la seva dona en realitat mostra a artistes d’EUA i el Regne Unit

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo d’una parella cantant i tocant la guitarra ha sigut compartit desenes de vegades a xarxes socials des de l’11 de març del 2022, amb l’afirmació que mostra el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, i la seva muller, Olena Zelenska. Però això és fals. En realitat, els cantants que apareixen a la seqüència són Alejandro Manzano, de la banda estatunidenca Boyce Avenue, i la britànica Connie Talbot.

“El President d’Ucraïna i la seva esposa, abans de la guerra, cantant acompanyats de la guitarra !!!!”, diu una de les publicacions a Facebook (1, 2) que comparteix la seqüència, de més de quatre minuts.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 21 de març de 2022

La gravació circula també en publicacions en castellà i en anglès, en el context de la invasió russa a Ucraïna, iniciada el 24 de febrer de 2022. Però el contingut no està relacionat amb el conflicte.

El 8 de març, Zelenska va condemnar“l’assassinat massiu” de civils, inclosos nens, en una carta oberta als mitjans globals sobre la invasió.

Una cerca inversa d’una captura de pantalla del vídeo a Yandex va conduir al lloc de la banda estatunidenca de versions Boyce Avenue.

L’equip de verificació de l’AFP va trobar la mateixa seqüència difosa a xarxes en el canal de YouTube de l’agrupació. El vídeo va ser publicat el 20 de febrer de 2022, dies abans de l’inici de la invasió russa a Ucraïna.

El títol indica que es tracta d’una versió d’“Endless Love”, cançó interpretada originalment l’any 1981 per Lionel Richie i Diana Ross.

A la descripció del vídeo es menciona que Alejandro Manzano és una de les veus principals a Boyce Avenue i, per tant, qui apareix a l’escena acompanyat de la cantant britànica Connie Talbot.

A sota, dues comparacions mostren les diferències entre Manzano i Zelenski, qui va protagonitzar una sèrie còmica de televisió abans de ser elegit com a president, i entre Talbot i Zelenska:

Captures de pantalla realitzades l’11 de març del 2022 del canal de YouTube de Boyce Band (esq.), un vídeo de Zelenski a YouTube (dreta a dalt) i l’arxiu de l’AFP

Des del començament del conflicte entre Rússia i Ucraïna, AFP Comprovem ha verificat múltiples vídeos i fotografies descontextualitzats.

Traducció I adaptació
Conflicte a Ucraïna