La multa per marxar sense pagar d’una benzinera a Espanya no té una quantitat fixada

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un missatge compartit desenes de vegades a xarxes socials des del 16 de març passat afirma que la multa per “fugar-se” d’una benzinera sense pagar després d’omplir el dipòsit és de 156 euros. S’especifica que la xifra pot quedar reduïda a la meitat si el fugat la paga abans de tres dies des que se li aplica la sanció. D’aquesta manera, sortiria més a compte fugar-se que no pas abonar l’import del carburant. Però la multa no té una quantitat fixada: anar-se’n sense pagar d’una estació de servei està tipificat a Espanya com un delicte d’estafa, que pot ser lleu, però la multa la decidirà un jutge. A més, la sanció econòmica no es redueix si es paga aviat. 

Les publicacions en català a Facebook (1, 2) fan un càlcul matemàtic, estimant el preu del carburant en 2,20 euros el litre. Per tant, omplir un dipòsit de 70 litres costaria 154 euros. “La multa per fugar-se de la benzinera sense pagar és de 156,00” euros, diuen les entrades, que afegeixen: “Si la pagues en 3 dies és la meitat, 78,00€”.

El missatge també circula en castellà (1, 2).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 24 de març de 2022

El missatge viral va començar a circular dies després que el preu del litre de gasolina superés els dos euros en algunes estacions de servei d’Espanya, com van informar els mitjans de comunicació. 

L’evolució del preu dels carburants a Espanya pot consultar-se aquí

Captura realitzada el 24 de març de 2022 de l’evolució del preu a Astúries de diversos combustibles, des del 7 fins al 21 de març

Marxar sense pagar és un delicte lleu d’estafa

La Confederació Espanyola d’Empresaris d’Estacions de Servei (CEEE) va dir a l’equip de verificació de l’AFP que són les mateixes benzineres les qui denuncien “a la Policia o Guàrdia Civil” i quan “avança el procés, sol·liciten una multa per a l’infractor”.

“El missatge no reflecteix correctament la situació jurídica” que es produiria en cas de marxar d’una gasolinera sense pagar el combustible, va explicar a AFP Factual Manuel Cancio, catedràtic de Dret Penal a la Universitat Autònoma de Madrid.

Cancio va assenyalar: “Endur-se el combustible sense pagar d’una estació de servei normalment serà qualificat de delicte lleu d’estafa”, regulat en els articles 248 i 249 del Codi Penal espanyol, perquè “hi ha un engany consistent en l’aparença concloent que hi ha la intenció de pagar”.  

El professor va detallar que el delicte, “normalment serà lleu”

L’article 249 del Codi Penal estableix: “Si la quantitat del frau no excedeix de 400 euros, s’imposarà una pena de multa d’un a tres mesos”. Si supera aquests 400 euros “per exemple, en un camió, és delicte normal d’estafa”, va apuntar l’expert, que també va advertir que si hi ha reincidència pot ser que l’acusat sigui condemnat a presó. 

Cancio explica a què es refereix la multa “d’un a tres mesos”: la sanció “prevista per un delicte lleu d’estafa” es calcula en el judici “en funció de la capacitat econòmica del condemnat”. Per tant, la quantitat “no és fixa” i es determina amb “una quota diària” que “es multiplica per dies, setmanes o mesos”. “Es tracta d’una infracció criminal, no d’una infracció administrativa”, va indicar l’expert en Dret. 

“Tenim exemples de sentències amb multes de 3 mesos, que suposen 10 euros diaris, és a dir, 900 euros, a més d’afegir els costos processals i la devolució de l’import estafat a l’estació de servei”, va ampliar la CEEE. 

La confederació d’empresari va comentar que normalment, en el cas dels fugitius de les gasolineres, “com es tracta d’un delicte lleu d’estafa, és el Jutjat qui decreta la multa que s’ha d’imposar a l’infractor en funció del que demani l’estació de servei”

Sobre la suposada reducció de la multa si es paga en un termini inferior a tres dies, la CEEE va concloure: “No és cert”

“Després de la reforma del Codi Penal que es va efectuar el 2015, les faltes desapareixen i són substituïdes per delictes lleus”, així que el que sigui condemnat per anar-se’n sense pagar el combustible, “una vegada la sentència sigui ferma, serà inscrit en el Registre Central de Penat a efectes ‘d’antecedents penals’”.

“Es denuncien absolutament tots els casos” dels qui marxen de les gasolineres sense pagar, va advertir la confederació empresarial, “precisament per a evitar un efecte crida entre els estafadors”. “Qui acudeixi a una estació de servei i no pagui sempre serà denunciat”.  

Traducció I adaptació