La foto de polítics de Vox amb una pancarta contra una joguina sexual és un muntatge

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 1 de abril de 2022 a les 12:31
  • 3 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una fotografia que mostra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, juntament amb altres membres del partit i una pancarta en la qual es llegeix que la joguina sexual “Satisfyer provoca divorcis i margina l’home”, s’ha compartit desenes de vegades a xarxes socials des del gener del 2022. No obstant això, és un muntatge. El registre original és del 2019 i retrata els dirigents polítics amb el missatge “La violència no té gènere”, després que edils de Vox de l’Ajuntament de Madrid es neguessin a posar amb la resta de regidors en contra de la violència de gènere. 

“Els partits haurien de cuidar-se el menys possible de la nostra vida privada que sigui la CUP encontre de l’amor cortès o aquesta banda de cretins repugnants!”, diu un usuari a Facebook que comparteix l’escena dels polítics de Vox. Malgrat que alguns perfils difonen la foto en to humorístic, altres la donen per vàlida, tant a Facebook (1, 2), com a Twitter

El mateix registre ja havia circulat l’any 2021 (1, 2) i 2020

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 31 de març del 2022

Però la imatge viralitzada no expressa un missatge públic respecte a les “relacions de parella”, com difonen les entrades a les xarxes socials. 

Una cerca inversa a Google de la fotografia va mostrar com a resultat un article de El Confidencial publicat el 26 de novembre de 2019 i titulat en castellà “La violència de gènere refreda a PP [Partit Popular] i Cs [Ciutadans] amb Vox i amenaça els Pressupostos de Madrid”. 

El text inclou una foto similar a la que difonen els usuaris a xarxes, però en aquest cas el cartell duu un missatge diferent: “La violència no té gènere. Contra tota mena de violència intrafamiliar”. En el peu de la fotografia, s’atribueix la imatge a l’agència de notícies EFE. 

Una cerca a l'hemeroteca d’EFE va donar com a resultat la mateixa imatge dels membres de Vox, sense cap menció a una joguina sexual. Segons la descripció, la instantània es va prendre el 19 de setembre de 2019. 

“Imatge capturada del portaveu del grup parlamentari Vox, Javier Ortega Smith, amb els edils de l’agrupació a l’Ajuntament de Madrid, mostren una pancarta amb el missatge ‘la violència no té gènere’, durant el minut de silenci convocat per l’últim assassinat masclista que va tenir lloc al barri madrileny de Ciutat Lineal”, detalla la llegenda en castellà. 

Image
Captura de pantalla realitzada el 30 de març de l’hemeroteca de l’agència EFE

En aquell moment, els regidors de Vox no van voler sumar-se a la pancarta que lluïa la resta de grups de l’Ajuntament, amb l’eslògan “Prou! No a la violència de gènere”

Els integrants del partit van al·legar que no se situarien darrere d’un cartell que “representa la mentida de la ideologia de gènere”, segons van informar llavors els mitjans de comunicació a Espanya (1, 2, 3).

Les dades oficials del govern espanyol indiquen que 55 dones van ser assassinades per violència de gènere a Espanya el 2019, una de les xifres més altes en els darrers anys. L’any següent es van computar 47 víctimes mortals i el 2021, 44, segons els últims informes publicats. 

Vox i la violència de gènere

Des que Vox va entrar a l’escena política espanyola, a finals del 2018 quan va obtenir representació al Parlament andalús, ha criticat la llei de violència de gènere vigent al país, que va ser aprovada per unanimitat amb tots els vots a favor l’any 2004. 

“La dona no és l’única víctima i, per tant, és injusta qualsevol mena de legislació que exclogui a la resta de membres del nucli familiar quant a protecció, així com és igualment injust excloure a les parelles homosexuals”, va justificar el partit en un comunicat el 2020. 

L’any següent, la formació va intentar revocar la llei, sense èxit, llançant una contraproposta que no va obtenir cap suport de la resta dels grups de la cambra. 

El partit liderat per Santiago Abascal acostuma a utilitzar el terme “violència intrafamiliar”, ja que, segons defensen, s’ha de tractar igual a totes les víctimes, siguin homes o dones. 

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres