Biden no va dir a Brussel·les que està “disposat a pagar” el cost per a la UE de tallar el gas rus

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una suposada cita del president dels Estats Units, Joe Biden, sobre els danys del tall del gas rus a Europa com a un cost que està “disposat a pagar” s’ha compartit desenes de vegades des del passat 25 de març del 2022. Els usuaris assenyalen que l’afirmació es va fer a la roda de premsa que el dirigent estatunidenc va donar juntament amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquell mateix dia. Però Biden no va assumir el pes de les conseqüències d’aquesta decisió.

“Tallar el gas rus danyarà a Europa, però aquest és el preu que estic disposat a pagar”, hauria dit el president estatunidenc, segons publicacions en català compartides desenes de vegades a Facebook (1, 2). Alguns usuaris critiquen el poder que faria palès els Estats Units sobre la Unió Europea (UE) amb aquestes paraules.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 2 de maig de 2022

Els usuaris adjunten una captura de pantalla de la roda de premsa del 25 de març del 2022 difosa pel canal TRT World, un mitjà turc de notícies en anglès, logotip del qual apareix en el marge superior esquerre.

Contingut similar circula en anglès, castellà i portuguès. A més, la suposada cita de Biden es difon en format text sense cap referència a quan hauria fet aquestes declaracions.

Altres usuaris també comparen (1, 2) aquestes paraules amb una escena de la pel·lícula d’animació “Shrek” en la qual Lord Farquaad, abans d’una batalla a mort, afirma irònicament des de la tribuna que alguns moriran, però que és un “sacrifici” que està disposat a assumir.

Què va afirmar Biden?

El 24 de març, un mes després de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, Joe Biden va participar a Brussel·les en una cimera de l’OTAN, una altra del G7 i una altra amb els dirigents de la UE per a reforçar la posició occidental i analitzar com reduir la dependència europea del gas rus. L’endemà va oferir una roda de premsa conjunta amb Ursula von der Leyen.

A la seqüència viralitzada, Biden exposa en anglès: “Senyora presidenta, sé que eliminar el gas rus tindrà un cost per Europa, però no és només el correcte des del punt de vista moral, sinó que ens col·locarà sobre una base estratègica molt més sòlida”.

Aquestes declaracions no coincideixen amb les paraules que els usuaris a xarxes atribueixen al president dels Estats Units.

Tant a la retransmissió en vídeo de la Comissió Europea com a la transcripció en anglès de la seva intervenció publicada per la Casa Blanca és possible comprovar que el mandatari no va dir que el dany que provocarà la tallada de gas rus a Europa sigui un cost que està “disposat a pagar”. En aquesta cimera, els Estats Units i la UE van acordar mesures per reduir la dependència del bloc europeu del gas rus, mentre que Alemanya va avançar que volia prescindir del carbó i el petroli comprats a Rússia.

El país nord-americà es va comprometre a abastir a la UE de, com a mínim, 15.000 milions de metres cúbics de gas natural liquat. L’alça dels preus de l’energia va fer encendre’s ja a finals del 2021 els senyals d’alarma a la UE, tot i que aquest quadre es va agreujar arran del conflicte rus-ucraïnès.

S’estima que la UE compra anualment uns 150.000 milions de metres cúbics de gas de Rússia, més del 40% de les importacions europees d’aquest combustible. En el primer semestre de 2021, el gas estatunidenc va representar al voltant del 6% de les importacions europees.

Conflicte a Ucraïna