Ministra espanyola no va encoratjar a comprar cotxes elèctrics a qui consideri cara la gasolina

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

“A qui li sembli cara, potser hauria de plantejar-se comprar un cotxe elèctric”, hauria afirmat la ministra espanyola d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, sobre l’alça dels preus de la benzina, segons un missatge que s’ha compartit més de 850 vegades a les xarxes socials des del 5 de març del 2022. No obstant això, la informació prové d’un compte de Twitter que simula pertànyer al diari ABC. A més, el gabinet de premsa del Ministeri d’Hisenda va negar a l’AFP que Montero s’hagi expressat en aquests termes. 

La suposada declaració de Montero fou compartida en català a Facebook i Twitter (1, 2, 3) i també en castellà. La majoria d’entrades difonen una captura de pantalla d’una piulada del 5 de març que inclou una fotografia de la ministra en una roda de premsa. Una cerca de la suposada cita va conduir a la piulada que fou replicada més de 3.000 vegades. Aquest és el contingut més antic trobat per l’equip de verificació de l’AFP.  

Captura de pantalla d’una publicació a Twitter, realitzada el 9 de març de 2022

Tot i que duu el seu nom i el seu logotip, el compte de Twitter que difon les declaracions atribuïdes a Montero no és el perfil oficial del mitjà ABC. 

A Twitter, el “nom” o “nom visible” d’un compte és el que apareix en lletres més grans i forma part dels aspectes que es poden personalitzar, mentre que el “nom d’usuari” és l’identificatiu exclusiu de cada compte, que comença amb un símbol arrova (@).

En aquest cas el diari espanyol té el nom d’usuari @abc_es, que no coincideix amb l’autor del contingut viralitzat. 

Comparació entre una captura de pantalla de la piulada viralitzada amb el logo d’ABC (E) i una altra d’una piulada del perfil d’ABC, realitzades el 8 de març de 2022

Per la seva part, el missatge viralitzat no especifica quan Montero hauria fet aquestes declaracions, ni tampoc s’enllaça a cap article on es desenvolupi aquesta suposada notícia. 

Una cerca de la cita a la pàgina d’ABC no va mostrar resultats coincidents. Cap altra mitjà a Espanya es va fer ressò d’aquesta suposada afirmació. 

Una cerca inversa de la foto de Montero que il·lustra el contingut va conduir a la presentació dels Pressupostos Generals de l’Estat, l’11 de gener de 2019. Durant aquesta compareixença diversos mitjans va prendre imatges similars (1, 2) a la que es comparteix a xarxes, però el registre coincident més antic trobat per AFP Comprovem es va publicar el 10 de gener de 2020 en un suplement del diari El País. 

Consultat per AFP Comprovem, el gabinet de premsa del Ministeri d’Hisenda va assegurar que “es tracta d’una piulada fake” i que “la ministra no ha fet aquestes declaracions a cap lloc”

La suposada cita circula en un context d’alça dels preus de l’energia a Espanya, problemes a la cadena de subministrament i nivells rècord d’inflació a Europa. La situació està agreujada pel conflicte entre Rússia i Ucraïna, després de l’inici de la invasió per part de les tropes russes el 24 de febrer.