
Una foto de Julian Assange creada amb Intel·ligència Artificial es comparteix com si fos real
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 13 de abril de 2023 a les 10:42
- 6 minuts de lectura
- Per Claire-Line NASS, AFP França, AFP Espanya
- Traducció i adaptació: Adrià LABORDA
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“No oblidis aquesta foto, podria ser una de les últimes que veiem de Julian Assange, l'home que amb la seva vida ha pagat el preu de la veritat. Així s'han acarnissat els ‘defensors de la llibertat’ amb el seu acusador, a trencar-lo, destruir-lo. No deixem morir la veritat! #FreeAssangeNOW”, assenyalen entrades a Facebook (1, 2) i Twitter que difonen la imatge.
Publicacions similars també s’han compartit en francès, anglès, alemany, castellà, portuguès i holandès.

Julian Assange és un programador i activista d’Internet australià que fou detingut per la policia britànica el 2019 després de set anys de reclusió a l’ambaixada de l’Equador a Londres. Assange, que s’enfronta a 175 anys de presó, està sent processat als Estats Units per diversos càrrecs entre ells, el d’espionatge per la publicació d’informació confidencial a WikiLeaks.
WikiLeaks, la pàgina web de la qual Assange n’és fundador, publica documents i imatges generalment filtrats amb l’objectiu de revelar escàndols i casos de corrupció governamental considerats d’interès públic. El lloc va guanyar notorietat el 2010 amb la filtració massiva de material classificat de l’Exèrcit estatunidenc sobre les guerres de l’Afganistan i l’Iraq.
No obstant això, la foto viralitzada que suposadament mostra a Assange deteriorat a presó no és una imatge real, sinó una creada utilitzant l’eina d’intel·ligència artificial Midjourney, segons va indicar el seu propi autor.
Així també ho va confirmar el comitè de suport per l’alliberament de Julian Assange i la seva dona.
Detalls del rostre
Si s’amplia la imatge, és possible detectar elements que posen en dubte l’autenticitat de la fotografia i sembla que s’hagi produït a través de la intel·ligència artificial, com s’explica en aquest article de l’AFP.
En el cas de la suposada imatge d’Assange els detalls que mostren que la foto va ser generada artificialment són els plecs de la parpella, una mena de traçada blanca al nas, el material de la roba que duu o l’aspecte granulat dels taulells del fons de la imatge.
A més, és visible una marca d’aigua en diagonal a la imatge que diu en anglès “foto propietat d’’E’”.

Compte que publica imatges creades amb IA
Una cerca inversa de les imatges a Google amb paraules clau com “Julian Assange” va donar com a resultat l’origen de l’ “E”: el compte a Twitter de l’usuari The Errant Friend, que va publicar el passat 30 de març la fotografia creada per Intel·ligència Artificial.
“HAN d’alliberar a Julian Assange. És [un reclam] urgent i és una qüestió de temps. No pot passar un altre any engarjolat, mentre que les rodes de la ‘justícia’ l’aixafen lentament. Ara és el moment d’aixecar-se i alçar la veu”, es llegeix a la descripció de la seva publicació.
Es tracta d’un compte que regularment publica imatges de personalitats generades per IA. El 17 de març ja havia publicat una altra imatge de Julian Assange assegut en el que sembla una cel·la, en la qual apareixia la mateixa marca d’aigua.

The Errant Friend va escriure en el seu canal a Telegram el 31 de març sobre la viralitat de la imatge. L’endemà, també va publicar un missatge confirmant que ell era la font original de la fotografia, dient que l’havia creat per a “fer real el patiment” de Julian Assange.
“La imatge fou dissenyada per provocar una resposta visceral a l’espectador, i confrontar-lo amb un dilema moral. Què fem, quan en Julian no és només un record i alguna cosa insignificant, sinó que és una figura del patiment humà davant nostre?”, va escriure “E” a Telegram l’1 d’abril.
Contactat el 5 d’abril del 2023 per l’AFP a través de Twitter, The Errant Friend va confirmar ser l’autor de la imatge. L’usuari es va presentar com “un antic desenvolupador principald’AssangeDAO [un projecte que lluita per l’alliberament del creador de WikiLeaks] i altres projectes relacionats amb Assange” i va explicar que va generar aquesta imatge a partir de la “versió 5 de Midjourney”, i li va posar una marca d’aigua “perquè la gent entengui d’on ve”.
“La meva intenció era crear una imatge a partir de fets documentats sobre la situació de Julian. Després del seu arrest, se li va prohibir aparèixer en públic, fins i tot en el seu propi judici. Això significa que el públic no pot ser testimoni de què li van fer”, va dir The Errant Friend en un missatge a l’AFP.
El setembre de 2020, Julian Assange va declarar en el seu judici per extradició per videoconferència. A la primavera del mateix any i l’any anterior, es va perdre diverses instàncies processals per motius de salut.
Desmentit dels familiars
Stella Assange, esposa del fundador de WikiLeaks, va confirmar el 4 d’abril passat a l’AFP i a altres mitjans que la fotografia no és autèntica. “Sé que hi ha imatges de Julian creades per IA que circulen a les xarxes socials. Si no les difonc, està clar que no són fotos reals”, va assenyalar davant de la presó on es troba el seu marit al Regne Unit.
D’altra banda, el comitè de suport a Julian Assange “Don’t Extradite Assange” va confirmar a l’AFP el 4 d’abril que “la imatge que circula en línia fou generada per IA”, i que no és una fotografia que mostri “la realitat”.
El comitè va reiterar a l’AFP la seva “preocupació per l’extradició sol·licitada pels Estats Units” de Julian Assange i va considerar que aquest últim es troba “actualment en presó preventiva en condicions infrahumanes a la presó d’alta seguretat de Belmarsh, Regne Unit”, segons va explicar en un comunicat el 24 de març de 2023.
El govern britànic va decidir l’abril de 2022 extradir-lo als Estats Units, decisió que fou apel·lada pel fundador de WikiLeaks i de la qual encara no hi ha hagut resposta.
El 4 d’abril, l’ONG Reporters sense Fronteres va denunciar en un comunicat que a Christophe Deloire i Rebecca Vincent, secretari general i directora d’operacions de l’organització, respectivament, se’ls “va prohibir entrar” a la presó per a visitar Julian Assange, tot i que l’entrevista ja estava programada.

Referències
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres