Aquesta notícia del diari Ara amb declaracions de Serret contra Ponsatí és un muntatge

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 28 de abril de 2023 a les 17:14
  • 4 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una captura de pantalla d’una suposada notícia del diari Ara, que informa que la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, hauria anomenat “maleducada” a l’eurodiputada Clara Ponsatí per no presentar-se davant la justícia, és un muntatge. El contingut circula més de 500 vegades des del passat 24 d’abril, quan Ponsatí hauria d’haver acudit a declarar davant el Tribunal Suprem per un delicte de desobediència durant l’intent fallit de secessió de Catalunya el 2017. Però no hi ha registre de les declaracions al web del mitjà i la captura compta amb elements que demostren que és falsa.

Segons el mem viral, el diari Ara hauria titulat: “Meritxell Serret qualifica Clara Ponsatí de ‘mal educada’ per no presenta-se davant el jutge Llarena”. El contingut fa referència a la decisió de l’eurodiputada catalana Clara Ponsatí de plantar el jutge del Suprem Pablo Llarena el passat 24 d’abril.

La peça compartida centenars de vegades a Twitter (1, 2) i a Facebook (1, 2) també inclou més declaracions de Serret contra Ponsatí assenyalant que “no es poden perdre les formes” i que la justícia “s’ha d’acatar”.

Image
Captura de pantalla d’una piulada, realitzada el 27 d’abril de 2023

Retorn després de cinc anys

L’octubre del 2017, el govern independentista presidit per Carles Puigdemont va intentar separar a Catalunya d’Espanya, organitzant un referèndum d’autodeterminació, prohibit per la justícia, i amb una posterior declaració d’independència. El govern central va respondre amb la suspensió de l’autonomia de la regió catalana, mentre els principals dirigents secessionistes van ser detinguts o van marxar a l’estranger.

Clara Ponsatí, qui en aquell moment era la consellera d’Educació de Catalunya, es va traslladar primer a Bèlgica i després a Escòcia, on va exercir com a professora d’economia a la Universitat de St. Andrews.

Gràcies a la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició del govern de Pedro Sánchez, Ponsatí va passar a només estar acusada d’un delicte de desobediència, fet que implica que no pot entrar a la presó, ja que les penes són d’inhabilitació.

Després de cinc anys a l’estranger per evadir la justícia, el 28 de març de 2023 Ponsatí va tornar per sorpresa a Catalunya. L’eurodiputada des del 2020 per Junts per Catalunya va donar una roda de premsa davant dels mitjans de comunicació, en la qual va afirmar que aquest retorn obeïa al desig de “denunciar la vulneració sistemàtica” dels seus drets. Tot seguit, amb una ordre de captura, fou detinguda per la policia que la va dur davant d’un tribunal. Després, va quedar en llibertat i va ser instada el 24 d’abril a declarar davant del Tribunal Suprem a Madrid per desobediència. Malgrat això, Ponsatí no va presentar-se a la cita amb la justícia.

Per la seva part, l’actual consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, fou condemnada el 26 d’abril pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a un any d’inhabilitació per desobediència per l’1 d’octubre del 2017, el dia del referèndum independentista, i una multa de 12.000 euros. Malgrat això, la sentència encara no és ferma, i la dirigent política pot recórrer.

És veritat que les dues polítiques han tingut alguna picabaralla en el passat. Per exemple, Ponsatí va acusar obertament Serret d’anar voltant pel món amb “la bandera d’Espanya més grossa que la catalana” i d’haver-se posat a disposició del Suprem, dificultant l’estratègia de confrontació. Malgrat els retrets, després de la sentència contra la consellera d’Exterior, l’eurodiputada va piular un missatge de suport dient: “Mai tindrem justícia davant d’un jutge espanyol, amb tu @MeritxellSerret”.

A pesar de les discussions, Serret no va catalogar de “maleducada” a Ponsatí per no presentar-se davant de Llarena, sinó que va dir que respectava la decisió.

Notícia falsa

L’equip de verificació de l’AFP no ha trobat cap registre d’un article de l’Ara amb el titular que reprodueix el mem viral a través del cercador del mitjà, ni a Wayback Machine ni Archive, dues plataformes que permeten emmagatzemar còpies de publicacions a llocs web i xarxes socials, fins i tot després de ser eliminades.

Cap mitjà de comunicació espanyol s’ha fet ressò d’aquestes suposades declaracions de Serret.

A més, la notícia que apareix a la captura de pantalla que circula a xarxes conté alguns errors ortogràfics al titular. Per exemple, el concepte “maleducada” s’escriu en una sola paraula i “presentar-se” hauria de dur una “r”, perquè és un verb en infinitiu.

Consultats per AFP Comprovem, membres del diari Ara han assegurat que aquesta notícia és “falsa”. “Mai no posem dos subtítols”, com mostra la captura de pantalla i no existeix cap secció que amb el nom de “Catalunya”, en la qual s’hauria publicat el suposat article difós a xarxes. Això pot corroborar-se a la següent captura de pantalla amb les seccions del diari:

Image
Captura de pantalla de la pàgina web del diari Ara, realitzada el 28 d’abril del 2023

Referències

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres