El Govern de Catalunya no va emetre cap comunicat avisant que només es podrà votar un cop

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una imatge d’un presumpte comunicat oficial del Govern de Catalunya ha començat a circular per les xarxes socials des de finals de gener amb el símbol de la Generalitat i el següent títol: “Aclaració respecte al sistema de votació a les properes eleccions autonòmiques del 14 de febrer a Catalunya”. La publicació, suposadament adreçada a la població catalana, que acudirà a les urnes aquest dia, especifica que “aquesta vegada només es podrà votar una vegada per persona i col.legi electoral”. No obstant això, aquest comunicat és fals.

El comunicat es va difondre a Facebook (1, 2, 3) i també va ser compartit més de 400 cops en castellà (1, 2, 3). Sovint prenent com a model la captura de pantalla d’un tuit dies previs als comicis a Catalunya. A més, la imatge s’ha compartit per WhatsApp en les darreres setmanes.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook feta el 9 de febrer del 2021

El comunicat en qüestió, que circula a través de les xarxes socials, no consta en el portal oficial de la Generalitat de Catalunya. Si es realitza una cerca a Google, la presumpta notícia tampoc està publicada a cap dels principals mitjans de comunicació espanyols, ni catalans.

Fins i tot Jaume Clotet, Director General de Comunicació del Govern de Catalunya, va publicar a Twitter la imatge viral, afirmant que es tracta d’una “nota fake que circula per les xarxes” i la va titllar de “falsa i il·legítima”

El document fals utilitza el logotip oficial de la Generalitat i està datat el 25 de gener del 2021. Alguns usuaris que han compartit aquest missatge vinculen el contingut d’aquest suposat aclariment per part del Govern català amb la celebració del referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017.

El Departament de Comunicació de la Generalitat, consultat per AFP Comprovem, ha reafirmat que “es tracta d’un comunicat fals, ja que tots els publiquen als canals oficials de la Generalitat”. Afegeix que “no és la primera vegada que es difonen mentides en els quals es simula que l’emissor és la Generalitat”. Davant de la circulació de comunicats falsos, la institució fa “una crida a la prudència” i recomana “que la ciutadania s’informi a través dels canals oficials”.

Faltes d'ortografia

Com assenyala Clotet i també expliquen les fonts del Govern de Catalunya consultades per l’equip de verificació d’AFP, el missatge viral compta amb alguns errors ortogràfics, ja que en català no existeix la paraula “aclaració” amb la qual comença el comunicat. Es tracta d’un castellanisme, ja que en català la forma correcta és “aclariment”

Un altre error d’aquest comunicat de només una frase és el punt de la ela geminada “l.l”, que en el missatge hauria d'aparèixer enmig de la grafia “l·l”.

Comparació entre el comunicat fals (a l’esquerra) i la declaració institucional oficial del 131è president de la Generalitat el 28 de setembre del 2020

Al marge dels errors gramaticals, s’aprecia un canvi de la tipografia del títol respecte a la del cos del text. D’altra banda, l’exemple de  comunicat oficial no utilitza cometes, a diferència de la publicació viral que sí que les fa servir, i posa la data a l’encapçalament i no al final.