La ministra d’Afers Exteriors no ha afirmat que a Espanya hi hagi “presos polítics”

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una captura de pantalla d’un tuit amb una presumpta declaració de la ministra espanyola d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, en la qual afirma que “Espanya no es pot comparar amb Rússia: nosaltres no enverinem els nostres presos polítics” s’ha tornat viral des de principis de febrer. Enmig de l’encreuament de declaracions entre representants polítics espanyols i russos, i a només uns dies de les eleccions autonòmiques a Catalunya, aquesta cita textual s’ha compartit més de mil cops. No obstant això, González Laya no es va expressar en aquests termes.

La suposada declaració de González Laya va ser compartida en català a Facebook (1, 2, 3) i a Twitter (1, 2), però també en castellà (1, 2, 3). La majoria de les entrades difonen una captura de pantalla d’un tuit del 5 de febrer que inclou una fotografia de la ministra en el que sembla una conferència als mitjans de comunicació. Una cerca de la cita concreta condueix al tuit original, replicat més de mil vegades.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada l’11 de febrer del 2021

Alguns candidats de Junts per Catalunya, partit encapçalat per Carles Puigdemont, també van retuitejar el missatge, pensant-se que era verídic (1, 2).

Puigdemont es troba actualment a Bèlgica i es presenta com a número u de la llista del seu partit per Barcelona a les eleccions de Catalunya del 14 de febrer. La convocatòria d’eleccions a Catalunya va ser irremeiable després que Quim Torra, president des del mes de maig del 2018, fos inhabilitat del seu càrrec per no haver despenjat pancartes considerades partidistes a la seu de l’Executiu català en període electoral (entre elles una demanant “la llibertat dels presos polítics i exiliats”) com havia exigit la Junta Electoral. 

 Conferència a Romania

Una cerca inversa de la fotografia del tuit viral demostra que va ser feta durant una roda de premsa de la ministra el passat 3 de febrer amb el seu homòleg romanès, Bogdan Aurescu, durant una visita a Romania i Polònia. La compareixença està disponible a la pàgina de Facebook del Ministeri d’Afers Exteriors de Romania, amb doblatge al romanès. En el minut 16:21, periodista de l’AFP Ionut Iordachescu pregunta als ministres què poden fer respecte a la detenció de l’opositor rus Alexéi Navalni. A l’àudio original registrat pel periodista, AFP Comprovem ha pogut verificar que González Laya no va verbalitzar aquesta cita sobre els “presos polítics”.  

“Hem demanat a les autoritats russes que alliberin a Navalni. Aquest tipus de resposta que prendrà Europa és una reacció que considerarem dins el marc de la Unió Europea, segurament després de la visita [a Moscou] del senyor [Josep] Borrell [cap de la diplomàcia europea], qui ens transmetrà quin camí hauria de seguir Europa. Tenim molt clar que no acceptarem veure a ciutadans que estan sent detinguts de manera arbitrària”, va assegurar la ministra espanyola. 

Navalni havia sigut condemnat el dia anterior per un tribunal de Moscou a tres anys i mig de presó. 

Fonts del Departament de Comunicació del Ministeri, consultades per AFP Comprovem, van confirmar que la fotografia es va fer en aquest acte i van descartar que González Laya s’hagués expressat amb aquests termes que s’estan compartint per les xarxes. 

Encreuament de declaracions  

No obstant això, en els dies posteriors, González Laya sí que es va referir a la situació dels líders independentistes catalans, després d’un encreuament de declaraciones entre Borrell i el ministre rus d’Afers Exteriors, Serguéi Lavrov, sobre la situació de Navalni. L’espanyol, cap de la diplomacia europea, va demanar l’alliberament de l’opositor rus, mentre que Lavrov va criticar la situació judicial dels independentistes catalans condemnats l’any 2019. 

En declaracions a Ràdio Nacional Espanyola, la ministra d’Afers Exteriors va emfatitzar la postura del Govern Estatal: “A Espanya no hi ha presos polítics, hi ha polítics presos”, va dir el 5 de febrer. A la seva rèplica, també va recordar a Lavrov que Espanya “és una de les 23 democràcies plenes del món, mentre que Rússia està en la posició 124 de 167 països”

AFP Comprovem no ha trobat cap registre on González Laya digués que a Espanya hi ha “presos polítics”. Fins i tot la ministra, des del seu compte personal de Twitter, citant la verificació de Maldita, va aclarir que es tractava d’una mentida

En resum, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, no va dir que “Espanya no es pot comparar amb Rússia: nosaltres no enverinem als nostres presos polítics”. La fotografia que acompanya la declaració inventada està feta a Romania el 3 de febrer, però a la seva compareixença no va parlar sobre aquest tema, sinó que ho va fer dos dies després a la ràdio pública espanyola, on va assegurar: “A Espanya no hi ha presos polítics”.