La imatge d’una PCR positiva de Salvador Illa abans de les eleccions catalanes és falsa

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 15 de febrer de 2021 a les 15:07
  • 4 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una fotografia d’una suposada prova PCR positiva en covid-19 del cap de llista del Partit Socialista de Catalunya (PSC) a les eleccions del 14 de febrer, Salvador Illa, s’ha compartit més de 7.000 cops des de l’11 de febrer. El presumpte certificat de l’exministre de Sanitat d’Espanya es va difondre a través de la captura de pantalla d’un tuit que després va ser esborrat. Si Illa hagués donat positiu, hauria exposat a la resta de candidats als debats televisius previs a les eleccions, ja que intervenien mantenint la distància de seguretat, però sense mascareta. No obstant això, aquest document és fals.

La fotografia de la presumpta prova PCR d’Illa ha sigut compartida en català (1, 2, 3) i en castellà, tant a Facebook (1, 2, 3) com a Twitter (1, 2, 3), així com en algun lloc web. La majoria de les entrades contenen una captura de pantalla d’un tuit publicat l’11 de febrer a les 22H16 d’un usuari anomenat Alvise Pérez.

Una mitja hora després, Alvise va tornar a aludir a la foto de la PCR falsa, assegurant: “Si el document de @SalvadorIlla que està circulant per internet és autèntic, seria un ESCÀNDOL que aquest home no dimiteixi immediatament”.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 15 de febrer de 2021

“Per si encara algú no ho sap, ho deixem clar: Alvise és un MENTIDER”, va alertar el PSC, des del seu compte oficial de Twitter després de replicar les acusacions d’aquest usuari, que ja no estan disponibles. 

No obstant això, gràcies que aquesta publicació del PSC remet al tuit esborrat, aquest ha pogut ser rastrejat mitjançant el motor de cerca de la pàgina Wayback Machine, una eina que permet arxivar publicacions a internet. Així, s’ha pogut comprovar que Alvise sí que havia realitzat aquesta publicació.

El debat

L’encreuament de tuits es va produir mentre s’estava celebrant el darrer debat televisiu dels nou candidats dels principals partits polítics que s’han presentat a les eleccions catalanes del 14 de febrer.

En aquest debat organitzat per La Sexta, Laura Borràs, candidata de Junts per Catalunya, el partit encapçalat per l’expresident Carles Puigdemont, va demanar en la seva primera intervenció a Illa que es posés la mascareta o que abandonés el plató, “per la seguretat de tots els candidats i de tots els treballadors”, ja que s’havia negat a sotmetre’s a un test d’antígens previ al debat, com ell mateix va reconèixer durant la transmissió. “No complir amb els protocols és una irresponsabilitat”, li va etzibar Borràs a Illa. 

Carlos Carrizosa, candidat per Ciutadans, també es va sumar a les crítiques contra el cap de llista socialista i li va demanar: “Expliqui per què s’ha negat a sotmetre’s a les mateixes proves que la resta per a participar en el debat”.

Illa va al·legar: “He estat molts mesos demanant als espanyols que seguissin els protocols que dictem les autoritats sanitàries i aquests estableixen que les proves PCR s’han de fer, o las d’antígens, en el cas que tinguem símptomes, i jo no en tinc; o en el supòsit que algú hagi sigut contacte estret d’un positiu, i jo no ho he sigut”.

Resultat de PCR manipulat

Diversos detalls a la imatge de la prova fan pensar que es tracta d’una manipulació. En el logotip que apareix a la fotografia, a la part superior dreta, es llegeix “Health Diagnostics”. No obstant això, en altres llocs d’internet i a la web oficial del centre hospitalari Quirón de Barcelona, que seria el responsable de les proves com figura a l’angle superior esquerre, aquest nom hi apareix sense la “s” final.

A més, la tipografia de la paraula “positiu” no concorda amb la resta del document, un senyal que podria haver sigut modificat, mentre que els paràmetres “Unitats” i “Valors de normalitat” estan sense omplir. El document fals tampoc indica l’hora de la data de registre i l’hora d’edició que hauria de figurar tant en l’angle inferior com el superior dret del document, segons ha pogut comprovar AFP Factual revisant documents originals.

Altres elements que criden l’atenció és que el document es refereix a SARS-CoV-2, el virus que provoca la covid-19, simplement com a SARS-2, i que el número de laboratori que figura a l’angle superior dret correspon gairebé al número de telèfon que s’indica a la pàgina d’inici d’un dels centres de salut del grup Quirón, que acaba en 47 en lloc de 37, com apareix en el document fals. AFP Factual ha trucat diverses vegades a aquest telèfon i no ha obtingut resposta fins a la publicació d'aquest article. 

Image
Captura de pantalla de la presumpta prova PCR compartida a les xarxes, realitzada el 12 de febrer del 2021

El Departament de Comunicació de l’Hospital Quirón Salud de Barcelona, va dir a AFP Factual que “el document és totalment fals”.

Mitjançant una cerca inversa d’imatges, l’equip de verificació de l’AFP va trobar una plantilla que podria haver estat manipulada per a crear el document fals.

El Partit Socialista va denunciar divendres passat davant la Fiscalia a Luis Pérez, conegut a les xarxes com a @Alvisepf i que va ser l’assessor de l’actual portaveu de Ciutadans a les Corts de la Comunitat Valenciana, Toni Cantó. Els socialistes critiquen a Alvise d’haver escampat aquesta mentida justificant que “es falta a l’honor de l’interpel·lat amb total menyspreu a la veritat”, segons el document al qual ha tingut accés l’agència de notícies EFE.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres