La foto d’un encaputxat és del 2012, no pas de les protestes per l’empresonament d’Hasél

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 23 de febrer de 2021 a les 17:39
  • 3 minuts de lectura
  • Per AFP Espanya
La imatge d’un home trencant un aparador amb la tapa del clavegueram ha sigut compartida per centenars d’usuaris a les xarxes socials en menys de 24 hores, durant les mobilitzacions als carrers d’Espanya, especialment a Catalunya, per la detenció el 16 de febrer passat del raper Pablo Hasél. Segons els usuaris, l’individu podria ser un policia infiltrat en els disturbis. La fotografia, malgrat que és real, no és recent, sinó que es va realitzar durant una vaga general a Pamplona el 26 de setembre del 2012, i no hi ha indicis que l’home de la foto fos un agent infiltrat.

“‘Antifeixista’ trencant aparadors, per cert, ara duen pistola”, diu en castellà la captura de pantalla compartida pels usuaris des del 21 de febrer. “Si aquets independentistes fan una mica de pudor.”, afirma aquesta entrada, mentre que aquesta altra assegura: “Em sona policia”. La imatge també va circular en castellà per les xarxes (1, 2, 3).

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 23 de febrer del 2021

Des del passat 16 de febrer, durant diverses nits consecutives, alguns carrers de Barcelona van ser l’escenari de protestes per la detenció del raper Pablo Hasél, que van desembocar en enfrontaments entre els manifestants i la policia. En menys d’una setmana van ser detingudes un centenar de persones a Barcelona i a altres ciutats catalanes en el marc de les manifestacions que també es van expandir a altres ciutats com Madrid i València.  

Hasél, de 32 anys i amb antecedents penals, va ser condemnat a nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme en uns tuits on qualificava al rei Juan Carlos I de “mafiós”, lloava a persones implicades en atemptats i acusava la policia de matar i torturar a persones migrades i manifestants. Les mobilitzacions recriminaven la manca de llibertat d’expressió en el cas del raper català. 

AFP Factual ja havia verificat l’origen d’aquesta imatge a finals del 2019, quan també va ser vinculada a les xarxes amb una altra onada de disturbis a Catalunya. Llavors, es va realitzar una cerca inversa de la imatge a Google, que va mostrar resultats anteriors a aquestes protestes, com per exemple un blog de 2015 o un tuit del 23 d’octubre de 2012 que assegura: “Foto d’un policia infiltrat a Pamplona trencant un aparador durant la vaga del 26 de setembre”.

Després d’una cerca sobre aquells disturbis a Pamplona el 26 de setembre de 2012, AFP va trobar un vídeo de YouTube gravat des d’un angle diferent, en el qual apareix el mateix individu de la foto viral: la vestimenta i el logotip de la sucursal bancària a la qual ataca (un lleó taronja, mostrat en la seqüència anterior) coincideixen amb la fotografia. En una galeria d’imatges d’un fotògraf sobre la mateixa vaga es pot veure la sucursal bancària atacada en qüestió. 

Image
Comparativa de la imatge viral (a dalt, esquerre), d’una captura de pantalla del vídeo sobre el mateix succés des de l’angle oposat a YouTube (a dalt, dreta) i de la localització a Google Street View (a sota), fetes el 8 de novembre del 2019

Els fets retratats a la imatge viral van ocórrer al Passeig de Pablo Sarasate de la ciutat de Pamplona el 26 de setembre del 2012 en el marc de les protestes durant una vaga general a les comunitats autònomes del País Basc i Navarra.  

Segons les publicacions virals de 2021, l’home de la foto duu una pistola al damunt, però l’anàlisi de les imatges del vídeo no permet distingir cap cartutxera o funda d’arma en el cantó esquerre posterior del pantaló de l’individu. Tampoc no hi ha cap pista sobre la seva presència en la part frontal del pantaló o en el costat dret. Sobre el pantaló no es distingeix relleu de cap tipus, que ens doni un indici sobre si duu una pistola al damunt o no. Sembla tractar-se de l’ombra que projecta la jaqueta de l’home: la textura d’aquesta ombra no és opaca, sinó que segueix els plecs del pantaló.

Per tant, la fotografia no és de les protestes a Barcelona del febrer del 2021 i no hi ha cap indici que demostri que l’home que apareix a la imatge dugui una arma en el seu pantaló, fet que el podria identificar com a policia vestit de civil. L’escena va ocórrer durant els disturbis a Pamplona en una vaga general el 26 de setembre de 2012. 

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres