Els consells sobre la covid-19 d’aquest llistat compartit a xarxes no tenen fonament científic
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 4 de gener de 2022 a les 15:38
- 7 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2024. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Informació Covid: A causa del col·lapse del Sistema de Salut, els professionals de la salut, han preparat aquest missatge per a la població, en el cas que no vulgui arriscar-se a anar a un hospital d’immediat”, comença el text viral (1, 2, 3).
L’escrit enumera una llista dels símptomes del coronavirus per fases i ofereix alguns consells per contrarestar-los: una primera fase de dolor que es manifesta al tercer dia de la infecció i que inclou símptomes com “mal d’ulls”, de “cap”, “vòmits”, “ulls ardents”, “secreció nasal”, “ardor al orinar” o “la gola raspada”; una segona fase, d’inflamació, que suposadament va del quart al vuitè dia en la qual es perdrien el gust i l’olfacte i es patiria mal al pit o a la zona dels ronyons. Per últim, parla d’una tercera fase de “curació”, que “pot arribar fins el dia 14”.
A continuació, fa una sèrie de recomanacions, com per exemple seure al sol entre 15 i 20 minuts, dormir entre 7 i 8 hores i consumir més aliments alcalins “per eliminar el virus”. Per això, aconsella una llista d’aliments que, en algunes versions del text, apareixen acompanyats del seu presumpte nivell d’àcid.
El text ha tornat a circular durant el creixement de contagis a Catalunya de l’onada prèvia a les festes nadalenques del 2021, però ja s’havia difós a Facebook (1, 2) des del 24 d’octubre de 2020.
És un text oficial?
A l’octubre del 2020, data de les primeres publicacions, el president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, va desmentir públicament a Twitter que el text fos signat realment per professionals sanitaris i va assegurar que “contenia tonteries sense cap fonament”.
Consultat per AFP Comprovem, el doctor Gustavo Tolchinsky, secretari de la Junta de Govern del CoMB, va explicar el 4 de gener del 2022 a l’AFP que “la desinformació sobre salut en xarxes socials i determinats mitjans de comunicació es basa, com en aquest cas, en barrejar informació real i falsa, amb l’objectiu de confondre la població”. “És essencial confiar únicament en informació que provingui de fonts oficials i fiables, com les autoritats i organitzacions sanitàries”, va recordar el doctor.
Per la seva part, Matilde Cañelles, immunòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) d'Espanya, va explicar el 3 de gener de 2022 a AFP Comprovem que les publicacions reprodueixen un text que “no té cap senyal que indiqui que és oficial”, ja que no s’identifica amb claredat l’autor d’aquest.
Una recerca per paraules clau sobre la llista de consells viral tampoc no va donar cap resultat que la vinculés a experts mèdics, ni a cap institució sanitària.
Simptomatologia de la covid-19
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura al seu web que els símptomes més comuns són “febre, tos seca i cansament”. Alguns pacients poden patir amb menys freqüència “mal de coll”, “mal de cap”, “vòmits”, “diarrea”, “calfreds”, “vertigen”, etc. Aquests acostumen a ser lleus i a aparèixer de forma gradual, però depenent de l’historial mèdic i les condicions del contagiat pot desembocar en un quadre més greu i requerir assistència sanitària.
Sobre els símptomes i les fases dels mateixos exposats al text, Cañelles va afirmar a l’AFP que és un “llistat massa categòric”, ja que “es dóna per suposat que tots els pacients seguiran les mateixes dinàmiques quan, en realitat, l’evolució depèn de molts altres factors”. A més, la immunòloga va indicar alguns símptomes que apareixen al llistat i que no són propis de la covid-19 com els “ulls ardents” i “l’ardor a l’orinar”.
“Tampoc és indispensable que presentis tots els símptomes de la llista per donar positiu en coronavirus”, va matissar la investigadora del CSIC.
Sobre el redactat, el pediatre i epidemiòleg de l’Institut de Salut Global de Barcelona Quique Bassat va dir el 3 de gener de 2022 a AFP Comprovem que es tracta d’una informació “sense contrastar que no té una base científica sòlida”.
El cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, ja va assegurar a l’AFP el gener de 2021 que el text conté “inexactituds”.
“Estem davant d’una malaltia amb una variabilitat enorme, raó per la qual no té ni cap ni peus que després d’un nombre determinat de dies es passi el dolor corporal o la fase inflamatòria. Tots dos símptomes es poden produir de forma simultània i, per descomptat, més enllà del tercer dia d’infecció, perquè el virus té un període d’incubació de 14 dies i els símptomes poden presentar-se al final d’aquest període o fins i tot mai”, va dir el doctor Horcajada.
D’altra banda, Eduardo de Mello, viròleg i investigador de l'Institut d’Investigacions Biològiques Clemente Estable (IIBCE) de l’Uruguai, va afegir el gener del 2021 que la “variabilitat de símptomes” és igualment gran i que aquests es poden manifestar en qualsevol moment, també de forma simultània.
En referència a la irrupció de noves variants del SARS-CoV-2, Bassat va destacar que “en general, s’assumeix que la simptomatologia d’òmicron”, la variant identificada a Sud-àfrica a finals de novembre del 2021, “afecta més a les vies respiratòries altes i, per això, hi ha més mal de gola, hi ha més mocs, més sensació gripal, que no la de les variants prèvies que era més de les vies respiratòries baixes, on hi havia més simptomatologia pulmonar, de tos seca i de mal al pit”.
Al text viralitzat també s’afirma que els contagiats perdran el gust i l’olfacte, però en els casos de la variant òmicron “encara és aviat per determinar-ho amb certesa”, va alertar Cañelles. Fins ara, “sembla que s’estan donant menys casos”, segons la immunòloga del CSIC.
Aliments alcalins
Entre altres consells, el text recomana consumir aliments suposadament alcalins per apujar el pH del cos i contrarestar el coronavirus. “El que hem de fer, per eliminar el virus és consumir més aliments alcalins, per sobre del nivell àcid de virus”, diu.
L’afirmació no té fonament, com ja va verificar AFP Factual l’abril de 2020, consultant a experts. Antonio Castillo Carrera, degà del Col·legi de Nutricionistes del Perú, va assegurar: “No existeix cap aliment, alcalí o àcid, cap, que contraresti la infecció de la covid-19”.
D’altra banda, Juan Carballeda, investigador de l’Associació Argentina de Virologia, va coincidir amb Castillo: “De cap manera un aliment varia el pH del cos humà i, encara menys, provoca un tipus de defensa per no posar-se malalt”.
“Per més aliments àcids o bàsics que consumim, no canviarà el pH del cos humà. De cap manera cap aliment per variació de pH o perquè faci alguna cosa en el nostre sistema digestiu contraresta la infecció o el contagi del coronavirus o d’un virus en general. El pH del nostre organisme és molt estable. Està sempre entre 7,35 i 7,42 i no es modifica per consumir aliments”, va assegurar Carballeda, que també va dir que el pH d’un organisme no es pot alterar.
Manca d’oxigen i vitamina C
Una altra afirmació del text és que la covid-19 s’uneix a l’oxigen, provocant una pèrdua de qualitat de la sang. “Es necessita molta hidratació i vitamina C. El Covid-19 s'adapta a l’oxigen, per tant, la qualitat de la sang és deficient, amb menys oxigen”, diu el text.
Horcajada va assegurar a AFP Comprovem que el “virus no s’uneix a l'oxigen”. “El text potser vol dir que una de les conseqüències del contagi pot ser la manca d’oxigen a la sang, però això no es produeix quan hi ha una pneumònia, perquè els pulmons estan malalts”, va indicar la mateixa font el 2021.
De Mello va dir al respecte que “hi ha receptors específics a les cèl·lules que permeten l’entrada del virus, i no tenen res a veure amb la circulació de l’oxigen”. “Les cèl·lules es veuen afectades durant el transport d’oxigen, quan disminueix la capacitat pulmonar causada per una pneumònia”, va advertir el viròleg uruguaià, coincidint amb Horcajada.
Horcajada explicà també que no hi ha proves que la vitamina C contraresti el coronavirus. En una verificació de març de 2020, AFP Factual va explicar per què aquesta vitamina no té efectes sobre el virus.
Si bé la vitamina C reforça el sistema immunitari, “el seu consum excessiu mai no ha demostrat ser eficaç contra el coronavirus”, va dir aleshores a l’AFP Henry Chenal, director del Centre d'Investigació Bioclínica Integrada d’Abidjan, a Costa de Marfil.
Bassat i Cañelles van recomanar acudir a un centre mèdic en cas que apareguin símptomes per poder ser atesos per professionals.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres