
Aquesta llista de consells per fer front al covid-19 té varies afirmacions errònies
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 13 de gener de 2021 a les 18:25
- 6 minuts de lectura
- Per Rafael MARTI, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Informació Covid: A causa de el col·lapse de el Sistema de Salut, nosaltres, els professionals de la salut, hem preparat aquest missatge per a la població, en el cas que no vulgui arriscar-se a anar a un hospital de immediat”, comença el text viral, que ha estat compartit a Facebook (1, 2, 3, 4) almenys des del 24 d’octubre de 2020.
El text enumera posteriorment una llista amb símptomes del nou coronavirus per fases i ofereix alguns consells per contrarestar-lo: una primera fase de dolor que es manifesta al tercer dia de la infecció i que inclou símptomes com “mal d’ulls”, de “cap”, “vòmits”, “ulls ardents”, “secreció nasal”, “ardor al orinar” o “la gola raspada”; una segona fase, d’inflamació, que suposadament va del quart al vuitè dia en la qual es perdrien el gust i l’olfacte i es patiria mal al pit o a la zona dels ronyons. Per últim, parla d’una tercera fase de “cicatrització”, que “pot arribar fins el dia 14”.

A l’octubre, data de les primeres publicacions, el president del Col.legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va desmentir públicament a Twitter que el text fos signat realment per professionals sanitaris i va assegurar que “contenia tonteries sense cap fonament”.
Avís: Està corrent per les xarxes una mena de 'recomanacions COVID' signat segons diu la nota per 'professionals sanitaris'. Hi ha bastants tonteries sense cap fonament. Si us plau, ni cas. Seguiu les recmanacions del vostre metge, del CAP o de les autoritats sanitàries pic.twitter.com/88spxAqWZt
— Jaume Padrós ? (@jaumepadros) October 25, 2020
Una recerca per paraules clau sobre la llista de consells viral tampoc no va donar cap resultat que la vinculés a experts mèdics.
Aliments alcalins
Entre altres consells, el text recomana consumir aliments suposadament alcalins per pujar el pH del cos i contrarestar el coronavirus. “Recordeu que el pH de l'coronavirus varia de 5.5 a 8.5. Llavors, tot el que hem de fer, per eliminar el virus és consumir més aliments alcalins, per sobre de l'nivell àcid de virus”, diu.
L’afirmació no té fonament, com ja va verificar AFP Factual l’abril de 2020, consultant a experts. Antonio Castillo Carrera, degà del Col.legi de Nutricionistes de Perú, va assegurar: “No existeix cap aliment, alcalí o àcid, cap, que contraresti la infecció del covid-19”.
D’altra banda, Juan Carballeda, investigador de l’Associació Argentina de Virologia, va coincidir amb Castillo: “De cap manera un aliment varia el pH del cos humà i, encara menys, provoca un tipus de defensa per no posar-se malalt”.
“Per més aliments àcids o bàsics que consumim, no canviarà el pH del cos humà. De cap manera cap aliment per variació de pH o perquè faci alguna cosa en el nostre sistema digestiu contrarresta la infecció o el contagi del coronavirus o d’un virus en general. El pH del nostre organisme és molt estable. Està sempre entre 7,35 i 7,42 i no es modifica per consumir aliments”, va assegurar l’especialista, que també va dir que el pH d’un organisme no es pot alterar.
A més a més, en el posterior llistat d’aliments amb el seu suposat nivell de pH, la publicació també s’equivoca. Per exemple, assegura que l’alvocat té un pH del 15,6 i el creixen (berro en el llistat) del 22,7, quan l’escala tan sols va del 0 al 14. L’alvocat té un pH d’entre 6,27 i 6,58, segons un llistat de l’Universitat de Clemson, on es poden consultar els nivells d’altres aliments citats a les publicacions virals amb valors erronis.
Manca d’oxigen i vitamina C
Una altra afirmació del text és que el covid-19 s’uneix a l’oxigen, provocant una pèrdua de qualitat de la sang. “Es necessita molta hidratació i vitamina C. Cov Covid-19 s'uneix a l'oxigen, per tant, la qualitat de la sang és deficient, amb menys oxigen”, diu el text.
El cap de Servei d’Enfermetats Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona, Juan Pablo Horcajada, va assegurar per telèfon a AFP Comprovem que el “virus no s’uneix a l'oxigen”. “El text potser vol dir que una de les conseqüències del contagi pot ser la manca d’oxigen a la sang, però això no es produeix quan hi ha una pneumònia, perquè els pulmons estan malalts”, assenyala.
Eduardo de Mello, viròleg i investigador de l'Institut d’Investigacions Biològiques Clemente Estable (IIBCE) de l’Uruguai, va dir al respecte que “hi ha receptors específics a les cèl.lules que permeten l’entrada del virus, i no tenen res a veure amb la circulació de l’oxigen”.
“Les cèl.lules es veuen afectades durant el transport d’oxigen, quan disminueix la capacitat pulmonar causada per una pneumònia”, va advertir De Mello, en sintonia amb Horcajada.
Horcajada diu també que no hi ha proves que la vitamina C contraresti el coronavirus. A aquesta verificació de març de 2020, AFP Factual va explicar perquè aquesta vitamina no té efectes sobre el virus.
Si bé la vitamina C reforça el sistema immunològic, “el seu consum excessiu mai no ha demostrat ser eficaç contra el coronavirus”, va dir aleshores a l’AFP Henry Chenal, director del Centre d’Ivestigació Bioclínica Integrada d’Abidjan, a Costa de Marfil.
Símptomes
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura al seu web que els símptomes més comuns són “febre, cansament i tos seca. Alguns pacients poden presentar dolors, congestió nasal, rinorrea, mal de gola o diarrea. Aquests símptomes soles ser lleus i apareixen de forma gradual. Algunes persones s’infecten però no desenvolupen cap símptoma i no es troben malament”.
L’organisme afegeix que una de cada sis persones que es contagia de covid-19 es posen malaltes de manera greu presentant dificultats per respirar.

Sobre els símptomes i les fases dels mateixos exposats al text, Horcajada assenyala que hi ha “inexactituds”.
“Estem davant d’una malaltia amb una variabilitat enorme, raó per la qual no té ni cap ni peus que després d’un nombre determinat de dies es passi el dolor corporal o la fase inflamatòria. Tots dos símptomes es poden produir de forma simultània i, per suposat, més enllà del tercer dia d’infecció, perquè el virus té un període d’incubació de 14 dies i els símptomes poden presentar-se al final d’aquest període o fins i tot mai”, diu el doctor Horcajada.
Horcajada també assenyala que els símptomes descrits poden donar-se dins d’un quadre per coronavirus, a excepció de l’ardor a l’orinar, cosa que “no es produeix” en malalts de covid-19. El metge diu que són símptomes molt generals i que, fins ara, els relacionats amb el coronavirus de forma més clara són la pèrdua d’olfacte i de gust. Aquests dos símptomes, a més, estan mal ordenats al text, perquè són dels primers que es produeixen, segons l’especialista.
D’altra banda, De Mello afegeix que la “variabilitat de símptomes” és igualment gran i que aquests es poden manifestar en qualsevol moment, també de forma simultània, i insisteix que la pèrdua d’olfacte i gust són els més determinants per establir un diagnòstic covid-19, en el mateix sentit que s’expressa Horcajada.
En resum, el text viral no va ser signat de forma oficial per professionals sanitaris i conté nombroses desinformacions sobre el símptomes i possibles tractaments contra el covid-19.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres