Les goteres van ser gravades en un hospital de Burgos, no pas a l’Hospital Zendal de Madrid

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Des del 9 de gener circula a través de les xarxes socials un vídeo de l’interior d’un hospital amb grans goteres. Els usuaris, que han compartit més de 7.300 vegades la seqüència, afirmen que es tracta de l’Hospital Zendal de Madrid, inaugurat el desembre del 2020. És fals: tot i que les imatges són reals i recents, es van gravar en un hospital de Burgos, on un conducte congelat, per les baixes temperatures causades pel temporal Filomena es va trencar i va provocar la fuita d’aigua.

La seqüència va ser compartida en català, acompanyada de crítiques cap a la gestió de Isabel Díaz Ayuso, la Presidenta de la Comunitat de Madrid. “Hauria valgut més que aquests diners els hagués gastat a obrir les plantes d'hospitals que té tancades des de fa anys i emplear sanitaris” afirma aquesta entrada que ja acumula més d’una seixantena de comentaris. El vídeo va circular per WhatsApp, per Facebook i per Twitter.

Captura de pantalla d’una publicació a Twitter feta el 4 de febrer del 2021

La desinformació també va circular en castellà per les xarxes (1, 2, 3). No obstant això, altres usuaris van assenyalar que les imatges corresponien al “Clínico de Málaga”, el nom popular pel qual es coneix l’Hospital Universitari Virgen de la Victoria a la ciutat andalusa. El centre andalús va negar a través de Twitter que les imatges haguessin sigut gravades allí.

L’Hospital d’Emergències Enfermera Isabel Zendal de Madrid, més conegut com l’Hospital Zendal, va ser inaugurat l’1 de desembre del 2020 enmig d’una allau de crítiques pel seu cost, titllat d’innecessari per alguns treballadors sanitaris i que va duplicar el pressupost inicial.

Imatges reals, però no són de Madrid

En alguns comentaris a les publicacions en xarxes socials, diversos usuaris afirmen que les imatges van ser gravades a Burgos.

Mitjançant una cerca inversa dels fotogrames claus del vídeo a través de l’eina InVID, i afegint la paraula “Burgos”, AFP Factual ha arribat a una notícia publicada en el diari digital Burgos Conecta.

El mitjà regional va informar, amb el vídeo viral, que el passat 7 de gener s’havia trencat una canonada damunt de la zona de quiròfans de l’Hospital Universitari de Burgos (HUBU), per la pressió del gel després que es congelés l’aigua del conducte per culpa de les baixes temperatures que s’havien registrat la nit anterior. Recordem que durant aquest període, Espanya va patir una fase de temperatures molt baixes fins a arribar al valors negatius amb fortes nevades provocades pel temporal Filomena.

La periodista Patricia Carro, qui signa l’article, va explicar en un correu electrònic a AFP Factual que el vídeo inicialment li va arribar per WhatsApp, enviat per un contacte a Burgos. “Quan em vaig posar a confirmar que realment es tractava d’una incidència de l’HUBU, vaig comprovar que el vídeo ja estava circulant per WhatsApp”, en referència a la seva viralitat, diu.

El departament de premsa de la Conselleria de Salut de Castella i Lleó va explicar a AFP Factual per telèfon que el vídeo mostrava l’hospital de Burgos, on “es va congelar una canonada per les gelades que s’havien produït”.

Eficanza, l’empresa encarregada de la gestió de l’hospital, va confirmar per via telefònica a AFP que la seqüència es va gravar a l’HUBU. “Si et fixes en el vídeo, hi ha petits detalls, com el material, posa SACYL”, en referència a les sigles de Salud Castilla y León, el nom de la cartera regional de Sanitat. En els primers segons del vídeo, sobre una prestatgeria, es llegeix “SACYL” en una bossa.

Captura de pantalla del vídeo viral a Facebook feta el 4 de febrer de 2021

“Una canonada no va resistir el fred”, explica la font d’Eficanza, “i va vessar tota aquella aigua” quan va trencar-se. El vídeo mostra un magatzem, segons la concessionària, situat en el sector dels quiròfans. “No va afectar l’activitat assistencial”, va subratllar la font mencionada, ja que “es va arreglar en el moment”. Quant a les dates de les imatges, Eficanza va apuntar al 7 de gener com especificava la notícia del portal digital de Burgos.

Per tant, el vídeo de les grans goteres en un hospital es va gravar el passat 7 de gener en un centre hospitalari de Burgos, i no pas a l’Hospital Zendal de Madrid. 

Traducció I adaptació