El líder de Vox no va afirmar que ompliria “les cunetes d’independentistes” en un míting el 2018
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 12 de març de 2021 a les 15:50
- 4 minuts de lectura
- Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Aquets si que tindrien que ser a la presó”, diu un usuari que publica una captura d’un tuit en català que diu: “Feu-nos un favor, publiqueu aquesta captura d’imatge, si us plau. Que Europa sàpiga que es cuina a Espanya. Es molt greu, neteja ètnica, amenaces, etc.”. La captura és una imatge suposadament emesa pel canal de televisió La Sexta, ja que hi apareix el seu logotip al marge inferior dret. La imatge ha circulat centenars de vegades a Facebook (1, 2) i a Twitter (1), el març de 2021. En algunes ocasions només es mostra la captura de la televisió i, en d’altres, amb el tuit en català que hem citat anteriorment.
Les mateixes imatges van ser publicades en missatges en castellà i en català, replicades milers de vegades des del 2018 (1, 2, 3).
En els rètols s’ubica aquesta compareixença de Santiago Abascal en el Palacio de Vistalegre, un centre d’esdeveniments a Madrid, on el 7 d’octubre del 2018 Vox va celebrar-hi un acte amb 9.000 assistents.
Una cerca inversa de la imatge a Google amb paraules clau com “Abascal”, “Vox” i “Vistalegre”, mostra que el discurs complet d’Abascal de l’acte està disponible al canal del partit a YouTube. En aquest s’hi pot comprovar que el dirigent no pronuncia en cap moment la cita que apareix en el rètol de la captura.
El registre més antic de la imatge viral trobat per AFP Comprovem a través d’una cerca inversa a Google correspon a aquest tuit publicat el mateix dia de l’acte per l’usuari DesInfo CAT: “POLÍTICA | VOX analitza en profunditat la solució al conflicte independentista al congrés de Vistalegre”. Aquest compte es defineix a la seva biografia de Twitter com un “portal líder de Catalunya de notícies satíriques en català”.
A la pàgina de La Sexta es poden veure alguns clips d’algunes de les declaracions d’Abascal i en cap d’elles apareix el rètol que ha circulat a les xarxes.
El tuit del compte satíric es va publicar unes dues hores després (16H50 locals del 7 d’octubre de 2018) de la notícia publicada per La Sexta sobre l’acte (14H39 del mateix dia).
A continuació es mostra una comparativa entre una captura del que es va emetre a La Sexta sobre el míting i la imatge que circula per xarxes de forma viral. Malgrat que els rètols siguin semblants, el mem viral conté unes cometes amb un estil tipogràfic diferent del que utilitza el canal de televisió.
L’equip de verificació de l’AFP no ha trobat cap altre registre a internet de la presumpta declaració de Santiago Abascal sobre omplir “les cunetes d’independentistes”.
La imatge torna a ser viral anys més tard
Després d’haver sigut compartides milers de vegades des del 2018, les mateixes publicacions han tornat a circular coincidint amb la decisió del Parlament Europeu, el passat 9 de març, d’aprovar la suspensió de la immunitat parlamentària de tres independentistes catalans i eurodiputats, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, amb causes judicials pendents a Espanya per l’intent d’independència de Catalunya del 2017.
Durant aquesta declaració d’independència, Puigdemont presidia el govern, Comín era el seu conseller de Salut i Ponsatí, d’Educació.
La suspensió de la immunitat dels tres era una condició necessària perquè la justícia pogués analitzar els suplicatoris presentats pel Tribunal Suprem espanyol, que busca la seva extradició per ser jutjats.
Amb la votació del Parlament Europeu, el cas de Puigdemont i el de Comín podria retornar a la justícia de Bèlgica, i el de Ponsatí a la d’Escòcia, instàncies on Espanya havia presentat demandes d’extradició. La justícia espanyola acusa Puigdemont i Comín de sedició i malversació de fons, i a Ponsatí només de sedició.
Els tres eurodiputats ja van avançar que elevarien el cas a la màxima instància legal; el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres