
L’epidèmia de SRAS de l’any 2003 és diferent de la provocada per l’actual coronavirus
- Aquest article es va publicar fa més d’un any.
- Publicat el 10 de març de 2021 a les 15:26
- 3 minuts de lectura
- Per Natalia SANGUINO, AFP Espanya
Copyright © AFP 2017-2025. Qualsevol ús comercial d’aquest contingut requereix una subscripció. Faci clic aquí per obtenir més informació.
“Mireu la data d'esta noticia de El Periodico. 2003 ???”, diu un usuari que publica dues fotografies sobre la notícia del 2003, amb el titular: “Un virus mai vist en humans és el que provoca la pneumònia asiàtica”.
En castellà, diversos usuaris van compartir un vídeo publicat a TikTok, on una dona llegeix en castellà la notícia d’aquest patogen que, segons diu, “pertany a la família dels coronavirus, vinculats al refredat comú”. Al final de la seqüència, se sorprèn de la data de publicació d’aquesta informació: el 17 d’abril del 2003. Altres usuaris també van penjar el mateix vídeo, de 30 segons, acompanyat amb la següent descripció en castellà: “Fa dècades que preparen aquesta farsa”.

Mateixa família, però diferent virus
La notícia sí que va ser publicada pel diari El País el 17 d’abril del 2003, però no parlava del mateix coronavirus que va provocar la pandèmia actual, sinó del que provoca la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SRAS, o SARS, per les seves sigles en anglès), que es va descobrir el 2003 a la Xina i va provocar 774 morts, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Segons la definició de l’OMS, “els coronavirus són una àmplia família de virus que es troben tant en animals com en humans. Alguns infecten l’ésser humà i se sap que poden causar diverses afeccions, des del refredat comú fins a malalties més greus”, com el SRAS.

El SRAS va colpejar especialment a l’Àsia i és parent de l’actual coronavirus. Va aparèixer el 2002 al sud de la Xina i va ser transmès del ratpenat a l’ésser humà a través d’un mamífer salvatge, la civeta de les palmeres, que es ven viu en els mercats xinesos.
El 5 de juliol del 2003, l’OMS va declarar que el brot de SRAS havia sigut controlat. Des del 2004 no hi havia novetats d’aquesta malaltia. Encara que es van realitzar esforços per a aconseguir una vacuna efectiva per a prevenir els contagis del SARS-CoV, el virus va desaparèixer abans que aquesta s’acabés de desenvolupar.
La de la SRAS fou la primera epidèmia provocada per un coronavirus que va desencadenar el pànic a escala mundial. L’OMS va declarar l’alerta sanitària internacional pel SRAS el març del 2003.
Arran de l’actual pandèmia de coronavirus, els experts van lamentar que durant el 2002 no s’hagués continuat investigant sobre aquest tipus de virus, encara que no fossin exactament iguals.
Les conseqüències provocades per la covid-19 són més greus que l’epidèmia del SRAS. El SARS-CoV-2 ha deixat un balanç de gairebé 2,6 milions de morts arreu del món al 10 de març del 2021, segons el recompte de l’AFP d’acord amb fonts oficials.
Una confusió amb el mateix virus arran d’una notícia del diari argentí Clarín, també datada l’any 2003, ja fou verificada per l’AFP Factual.
Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?
Contacti amb nosaltres