Les fotos d’un presumpte policia infiltrat a les manifestacions per Hasél circulen des de 2018

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Dues imatges del mateix home, encaputxat i al descobert, marcat amb una fletxa vermella circulen per xarxes com si es tractés d’un policia infiltrat a les manifestacions després de l’empresonament del raper català Pablo Hasél. Els dos fotogrames s’han compartit milers de vegades des del passat 22 de febrer. No obstant això, les fotografies circulen, com a mínim, des de l’any 2018.

“Els honrats policies espanyols”, assenyala una de les publicacions a Facebook. Un altre usuari comenta: “Infiltrats de la llibertat HASÉL..”.

Ambdues imatges s’han compartit més de 4.000 vegades durant la setmana de mobilitzacions als carrers per demanar l’alliberament de Pablo Hasél. Una d’elles mostra un home encaputxat que té un bat a la mà; a l’altra, el mateix home acompanya un jove detingut amb les mans a l’esquena. La combinació està encapçalada per un text que diu en castellà “Primer amb la caputxa i un pal a la mà… Després detenint manifestants… Com s’anomena a això???”, i ha circulat per Facebook en català (1, 2, 3) i en castellà (1, 2, 3).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 4 de març del 2021

Diversos usuaris indiquen que el protagonista de les fotos és un policia infiltrat durant les contínues manifestacions que es van produir des que el raper Pablo Hasél va ser empresonat el 16 de febrer per enaltiment del terrorisme i injuries al rei i a institucions estatals. 

No obstant això, una cerca inversa del conjunt d’imatges a Google va conduir a publicacions que estan datades el 26 d’octubre del 2018 (1, 2). La fotografia superior va signada amb una marca d’aigua en el marge inferior esquerre en el qual es llegeix “Carlos Román Hamui”

L’AFP es va posar en contacte a través de Facebook amb Carlos Román, un fotògraf que en el seu perfil tenia disponible una galeria d’imatges titulada “INFILTRATS”. Una col·lecció que inclou una de les dues fotografies virals. 

Les fotos d’aquest àlbum “les vaig fer a Buenos Aires l’any 2018 durant el tractament del pressupost de l’FMI, durant el govern de Mauricio Macri” com a president d’Argentina (2015-2019), va explicar Román a l’AFP. “Res a veure amb Barcelona”, va insistir. 

Segons el fotògraf, la imatge sí mostra un policia infiltrat que “juntament amb altres de civil immediatament es van posar les armilles policials. Després va marxar amb la columna policial i uns carrers més enllà va detenir un dirigent social”

El detingut

Una cerca inversa de la imatge inferior afegint la paraula clau “infiltrat” va conduir a una peça de l’octubre del 2018 que parlava de policies infiltrats durant una manifestació a Buenos Aires. La mateixa imatge duia una marca d’aigua amb les paraules “Sierra Fotografia”. Amb aquesta pista es va arribar a un altre article que mencionava al fotògraf Alfonso Sierra. 

Buscant el seu nom a Facebook va ser possible ubicar la fotografia publicada el dia 25 d’octubre del 2018 en el seu perfil d’aquesta xarxa social, fet que demostra que tampoc correspon a les protestes a Espanya l’any 2021.