El vídeo no mostra una explosió a Tarragona, sinó a un complex industrial de la Xina el 2015

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

El vídeo d’una gran explosió circula a les xarxes socials, on molts usuaris asseguren que són imatges de la detonació a una planta petroquímica de Tarragona el 14 de gener, que ha deixat dos morts i diversos ferits de gravetat. El vídeo és real, però correspon a una altra explosió que va tenir lloc a la ciutat xinesa de Tianjin l’any 2015 i que va deixar més de 100 morts.

Captura d’una publicació a Twitter, feta el 15 de gener de 2020

“Explosió a la petroquimica de tarragona”, diu el 14 de gener un usuari de Twitter que adjunta el vídeo d’11 segons. Les imatges han estat compartides en aquesta xarxa social més de 1.000 vegades, en català (1, 2), castellà (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10) i fins i tot en turc

Alguns usuaris asseguren que el vídeo circula també per Whatsapp (1). Molts dels comentaris adverteixen que les imatges corresponen a una explosió que va tenir lloc a la Xina el 2015 i que no té res a veure amb el que ha passat a Tarragona. També alguns comptes oficials alerten sobre això.

El passat 14 de gener, una explosió a l’empresa de productes químics Iqoxe a la ciutat de Tarragona va provocar un espectacular incendi. Un dia després el balanç era de dos morts i vuit ferits, segons les autoritats.

A través de l’eina InVid*, es van obtenir els principals fotogrames del vídeo sospitós, dels quals es va fer una recerca inversa a Google. El cercador va mostrar diversos resultats, com aquest vídeo del diari britànic The Guardian del 15 d’agost de 2015, amb una durada de 01:31. La seqüència a partir del minut 0:17 coincideix amb els 11 segons del vídeo viral.


 

Comparació d’una captura del vídeo difós a Twitter (esquerra) i el vídeo publicat per The Guardian

La descripció diu: “Un vídeo gravat per un testimoni impactat, Dan Van Duren, captura el moment en què es produeixen successives i enormes detonacions a una zona industrial de la ciutat xinesa de Tianjin el dimecres. Les explosions van tenir lloc on s’emmagatzemava gas i químics tòxics, i van matar al menys 55 persones, incloent bombers”.

El mateix vídeo va ser difós per la BBC el 14 d’agost de 2015 fent referència als mateixos fets i citant com a font a Van Duren.

El 12 d’agost de 2015, dues grans explosions en un dipòsit del port de Tianjin, al nord de la Xina, van provocar la mort de desenes de persones i va deixar centenars de ferits. El balanç va ser de més de 130 morts.

El vídeo de les explosions de Tianjin l’agost del 2015 també s’ha fet servir recentment fora de context, amb desinformacions relacionades amb el llançament de míssils iranís contra una base nord-americana a l’Iraq.

*Un cop instal.lada l'extensió InVid al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega ofereix llençar una cerca de la mateixa en diversos navegadors.