Els Simpson sí que van parodiar sobre un virus el 1993, però no es referien al nou coronavirus

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una publicació que circula a les xarxes socials afirma que el 1993 Els Simpson van predir el brot del nou coronavirus, però és fals. El contingut inclou tres imatges d’un capítol d’aquell any sobre un virus fictici d’origen japonès i un quart fotograma transmès el 2010, que va ser manipulat al afegir el cartell “corona virus”.

“De tot el que he vist i llegit del coronavirus aixo es el que mes acollona....”, diu la llegenda d’una publicació compartida a Facebook el passat 5 de març. La publicació porta una composició de quatre captures dels dibuixos animats que diu, en castellà: “Any 1993, temporada 4, capítol 21”.

Una de les imatges mostra el personatge del periodista Kent Brockman com si estigués narrant una notícia sobre el virus, en referència al brot del nou coronavirus sorgit a finals del 2019.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 30 de març de 2020

Les mateixes imatges han estat compartides desenes de milers de vegades en castellà, anglès i portuguès, i també a Twitter (1, 2 i 3).

Dos capítols, 17 anys

Les imatges d’obrers tossint dins d’una caixa de cartró, de Homer i del director Seymour Skinner rodejats per un núvol corresponen al capítol 21 de la quarta temporada “Marge in Chains”.

Emès el maig de 1993, en aquest capítol no es feia referència a un coronavirus, sinó a la fictícia “grip Osaka”, una malaltia respiratòria d’origen japonès i que, segons el relat, es va transportar a Springfield a través de l’enviament de paquets.

A la vegada, el quart fotograma, en el qual suposadament Brockman anuncia el coronavirus, està manipulat.

Al cercar les paraules “Apocalypse Meow” que apareixen juntament amb el personatge, es va trobar que la imatge original correspon a un episodi de la 22ena temporada titulat “The Fool Monty”, transmès per primer cop el 21 de novembre de 2010.

En aquell capítol es mostra un conclave secret dels imperis dels mitjans de comunicació dels Estats Units per crear la “pròxima notícia falsa” i decideixen apostar pel “tradicional ensurt de salut pública” amb una nova malaltia, de la qual es responsabilitza als gats i es diu “grip del gat domèstic”.

Comparació de captures de pantalla fetes el 3 de març de 2020 que mostren el fotograma original (esquerra) i el manipulat.

En la següent comparació pot veure’s com durant l’aparició del presentador es van afegir les paraules “corona virus” per sobre de les paraules “Apocalypse Meow”, al costat de la imatge d’un gat.

A més a més, sobre les possibilitats que el nou coronavirus pugui expandir-se via paqueteria, com es mostra en el capítol de 1993, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va explicar AFP Factual que “és molt poc probable contraure el COVID-19 simplement per tocar l’exterior d’un paquet enviat des de la Xina o un altre país”, degut que el virus no pot sobreviure més que unes poques hores sobre superfícies amb materials porosos, com és el cas del paper o el cartró.

En conclusió, Els Simpson no van predir el nou coronavirus el 1993 i les imatges de la publicació són de dos capítols diferents, emesos amb 17 anys de diferència.