El vídeo que mostra una fila d’autobusos va ser enregistrat prop de Perpinyà, on Puigdemont celebrava un acte

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Un vídeo que ha estat compartit més de 1.500 vegades a Facebook mostra una gran fila d’autobusos immobilitzats en un dels dos sentits d’una autopista i diu que és del 29 de febrer de 2020 a Perpinyà (sud de França), el dia que l’expresident català Carles Puigdemont va celebrar un multitudinari acte. Tot i que el vídeo ha estat reportat com a fals, l’AFP va poder comprovar la seva veracitat.

“Perpinyà, 29/02/2020: vista desde l’aire dels autocars aparcats (sic.)”, diu la llegenda que acompanya el vídeo, pujat l’1 de març, data des de la qual s’ha compartit més de 1.600 vegades.

Els comentaris de la publicació reaccionen impressionats: “Impressionant! Des de 1907 que Perpinyà no rebia tanta gent a casa seva”, en diu un. D’altres apunten que hi ha fins 12 quilòmetres ocupats per autobusos. Tanmateix, les imatges també apareixen reportades com a falses.

Després d’extreure els principals fotogrames del vídeo a travès de l’eina InVid-WeVerify*, es va fer una recerca inversa d’aquestes imatges a través de Google. Entre els resultats es van trobar articles de mitjans de França i Catalunya que es fan ressò del vídeo l’1 de març de 2020, un dia després que l’expresident Carles Puigdemont reunís desenes de milers de persones a la ciutat francesa de Perpinyà, a tan sols 25 quilòmetres de la frontera amb Catalunya, per reivindicar la independència de la regió.

Puigdemont va fugir d’Espanya després de la fallida temptativa de secessió catalana l’octubre de 2017. La justícia espanyola ha emès des d’aleshores diverses euroordres d’extradició i manté una ordre de detenció sobre ell si trepitja sòl nacional. El 17 de febrer passat, la justícia belga va resoldre suspendre l’examen d’extradició dels líders independentistes Carles Puigdemont i Toni Comín fins que l’Eurocàmera resolgui sobre la seva immunitat.

L’acte a Perpinyà tenia un especial simbolisme, degut a que la regió es troba a territoris catalanoparlants i, encara que Espanya la va cedir a França el 1659, pels nacionalistes és la “Catalunya nord”.

Els organitzadors van anunciar a la seva pàgina de Facebook que van mobilitzar 583 autobusos i 525 autocaravanes per a l’event.

La recerca a Google no va mostrar més resultats amb el vídeo o amb imatges d’aquest abans de l’1 de març de 2020, data des de la qual circula la publicació viral.

Un posterior anàlisi del vídeo va permetre trobar referències visuals que indiquen que les imatges van ser enregistrades a la carretera D617 que travessa Perpinyà, tal i com assenyalava una notícia d’un mitjà local francès.

Comparació d’un fotograma del vídeo a Facebook (a dalt) amb un mapa del mateix lloc a Google maps

Un altre vídeo a Twitter enllaçat per un mitjà local català mostra la cua d’autobusos des de terra, a la qual es poden observar desenes de vehicles disposats com es veu en les imatges aèries. El fotògraf de l’AFP Lluís Gené, destacat en la cobertura de l’esdeveniment, va confirmar també que va veure la cua d’autobusos.

La Prefectura de la regió dels Pirineus Orientals, on es troba Perpinyà, va anunciar a un tuit el 28 de febrer que la D617 romandria tallada des de la planta de reciclatge de la ciutat fins el crematori de la propera localitat de Canet. El tram que es veu al vídeo cobreix una distància de 2,3 quilòmetres amb dues files d’autobusos en el sentit oest de la carretera entre ambdues localitats.

Imatge de l’acte independentista a Perpinyà el 29 de febrer de 2020

Per últim, també es va comprovar que les condicions meteorològiques del 29 de febrer, dia de la concentració, coincidissin amb el cel ennuvolat que es veu al vídeo. Segons dades de la pàgina d’intel.ligència computacional Wolfram Alpha, el 29 de febrer el cel va estar cobert tot el dia a Perpinyà.

Captura de pantalla de dades meteorològiques de Wolfram Alpha, feta el 3 de març de 2020

En conclusió, les imatges aèries d’una gran cua d’autobusos a Perpinyà el 29 de febrer de 2020 per l’acte del expresident català Carles Puigdemont són certes.

*Un cop instal.lada l'extensió InVid al navegador Chrome, es fa clic dret sobre la imatge i el menú que es desplega ofereix llençar una cerca de la mateixa en diversos navegadors.