La nova primera ministra va plantejar la mesura en el passat però no està a l’agenda del govern

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 9 de gener de 2020 a les 19:20
  • 3 minuts de lectura
  • Per AFP Espanya
Diversos mitjans i publicacions a les xarxes socials van informar des de començaments de gener que la nova primera ministra de Finlàndia vol instaurar una jornada laboral de sis hores i una setmana de quatre dies de treball. La proposta va sorgir en un panel fa alguns mesos però des de llavors no n’ha tornat a parlar, ni la inclou a l’agenda del seu govern.

Basats en un article del 2 de gener de 2020 de la revista New Europe, mitjans com Fox Business, L’Express/L’Expansion, La Nación a través de Yahoo! Noticias, El Universo o El Nacional en català han publicat que la nova primera ministra finlandesa, Sanna Marin, de 34 anys, planejava aquestes mesures.

Image
Captura de pantalla d’un dels articles publicats en mitjans, feta el 9 de gener del 2020

Diversos usuaris de Facebook (1, 2) ja difonien la notícia des de desembre de 2019, basant-se en un altre article del 16 de desembre en alemany, publicat a la revista austríaca Kontrast.

Tant l’article de New Europe com el de Kontrast parlen del nou govern de Marin, format al desembre per una coalició de cinc partits les líders dels quals són tot dones, així com de la pròpia dirigent finlandesa, la més jove primera ministra del món en el moment en què va ser escollida.

Entre els elogis al nou govern, els articles destaquen que una de les idees de Marin és la reducció de la jornada laboral, com va plantejar l’agost de 2019 en el marc de la celebració del 120è aniversari del partit socialdemòcrata (SDP) a la ciutat de Turku. New Europe, a més, aclareix que va ser tan sols un plantejament passat, descartat en l’agenda del nou govern.

“No hi ha cap menció al programa de govern. Això no hi és a l’agenda del govern”, va aclarir dimarts passat una font governamental a l’AFP en un comunicat.

Poc després, el govern va desmentir el rumor de forma oficial a Twitter: “Al programa del govern finès no hi ha cap menció sobre la setmana de quatre dies. L’assumpte no està a l’agenda del govern finès. La primera ministra @marinsanna va plantejar breument la idea a un panel de discussió l’agost passat mentre era ministra de Transport i no hi ha hagut cap activitat recent”.

El 17 d’agost de 2019 Marin havia plantejat el següent: “La setmana laboral de quatre dies, el dia laboral de sis hores, per què no podria ser aquesta la següent passa? Ens quedarem per sempre a la jornada de vuit hores? En la meva opinió, la gent mereix passar més temps amb la seva família, els seus éssers estimats, per l’oci i per altres coses que té a la seva vida. Podria ser la següent passa a la nostra vida laboral”.

Suècia i la jornada de sis hores

Alguns del mitjans mencionats (1, 2) asseguren també que Suècia aplica des del 2015 la jornada laboral de sis hores.

L’afirmació també és errònia. Si bé algunes empreses i serveis públics han anat adoptant aquesta jornada reduïda els últims anys, la majoria de forma experimental, la norma és que la jornada laboral a Suècia sigui de vuit hores.

En conclusió, nombrosos mitjans en diferents idiomes i usuaris a les xarxes socials s’han fet ressò erròniament de la informació de dos articles que destaquen que la nova primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, va proposar fa mesos una reducció de la jornada laboral a sis hores diàries i a quatre dies setmanals, però la coalició de govern finès no l’ha incorporada al seu programa.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres