Fotos de llacs roses presentats com el senegalès Retba són en realitat d'Austràlia i dels EUA

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 31 de maig de 2021 a les 17:14
  • 5 minuts de lectura
  • Per Marin LEFEVRE
Publicacions compartides més de 7.000 vegades en diversos idiomes a les xarxes socials difonen dues imatges d’un llac rosa i els usuaris l’ubiquen al Senegal. No obstant això, aquestes no corresponen al llac Retba, situat a l’oest d’aquest país africà, el color del qual varia “des del rosa fúcsia fins al vermell púrpura”. Una de les que es comparteix es va realitzar a Austràlia i l’altra als Estats Units i no pas al Senegal. 

“Llac Retba. Senegal”, diu una de les publicacions compartides a Facebook, acompanyada d’una imatge d’un presumpte paratge natural al Senegal molt cridaner pel seu color rosat. Altres retrats aeris s’han difós a Facebook i a Twitter

Contingut similar circula en francès, en portuguès, en anglès i en castellà.     

Un llac rosa australià

Una imatge aèria que immortalitza un llac d'aigua rosa pàl·lid, envoltat de sorra blanca i molta vegetació no correspon a aquest país africà, malgrat que els usuaris assenyalen que la fotografia mostra el llac Retba de Senegal.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 28 de maig de 2021

Una cerca inversa d’imatges a Google permet trobar una foto en un blog anomenat Quilaztli. El seu autor va publicar la mateixa imatge que es comparteix el 20 de novembre de 2013 per a il·lustrar un article en francès sobre un “llac de colors excepcionals, el llac Hillier”, a Austràlia.

Una altra cerca a Google Maps amb les paraules clau “Lake Hillier” aporta com a resultat un llac ubicat en una petita illa al sud-oest d’aquest país anomenada Middle Island. Una comparativa entre la fotografia que circula a les xarxes i la imatge aèria de Google Maps confirma que és el mateix lloc, ja que el llac i la costa són exactament idèntics:

Image
Comparació entre una publicació a Facebook (E) i una captura de pantalla de Google Maps realitzades el 26 de maig de 2021

Pel que fa al color tan cridaner d’aquest llac, “probablement és provocat pel seu altíssim contingut en sal, tot i que fins ara no hi ha proves definitives que indiquin que la sal sigui, efectivament, la causa d’aquest color únic”, segons la pàgina web de l’estat d’Austràlia Occidental, on es troba. 

Un estanc de sal a l’oest de Califòrnia

Una altra de les imatges compartides per les publicacions virals mostra un estanc de sal ubicat a Califòrnia, Estats Units. La vista aèria, en aquest cas, no presenta el llac complet, sinó que s’observa una aigua rosa, resseguida per una carretera i vegetació.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Twitter, realitzada el 31 de maig de 2021

Una cerca inversa d’imatges a Google mostra un article en anglès del setmanari científic New Scientist publicat el 15 de juny de 2011. Amb el títol “Ecologies ocultes: estancs de sal i aiguamolls sepultats”, la nota mostra una galeria signada per Charles “Cris” Benton al sud de la badia de San Francisco, als Estats Units. 

Entre els estancs de colors sorprenents, del blau al verd, passant pel groc mostassa, es troba la foto viral que es difon a xarxes. L’autor d’aquesta, segons la revista, és Cris Benton, qui també la va compartir al seu compte de Flickr

Image
Captura de pantalla de Flickr de la imatge del llac, feta el 19 de maig de 2021

Segons la descripció del fotògraf, aquesta imatge publicada el 29 de maig del 2005 al seu compte mostra el contorn d’una “conca d’evaporació a tocar de Mowry Slough”, un pantà ubicat al sud de la badia de San Francisco. “L’estrany color de l’aigua és provocat pels microorganismes halòfils [que viuen en ambients salats], especifica el fotògraf sota la imatge. 

Contactat per l’AFP, Charles Benton va confirmar ser l’autor d’aquesta foto, que la va fer “al comtat d’Alameda, Califòrnia”. A més, la seva resposta va incloure una captura de pantalla de Google Maps identificant amb precisió el lloc visible d’aquesta foto. 

Image
Captura de pantalla de Google Maps de Charles Benton enviada a l’AFP

La galeria fotogràfica és part d’un projecte d’investigació a la Universitat de Berkeley de Califòrnia, on Benton també és professor emèrit d’arquitectura. Ell mateix va retratar aquestes fotos aèries dels estancs salins de la badia gràcies a un estel. 

Una microalga que viu en un ambient salat 

La composició de l’aigua és la que fa que el llac Retba exhibeixi aquests colors tan poc habituals. Com detalla la revista científica estatunidenca Nature, aquest rosa és provocat per “les altes concentracions d’arqueus halòfils [microorganismes unicel·lulars que viuen en ambients salats] i de microalgues Dunaliella salines”

Dunaliella és “una microalga verda unicel·lular halòfila (10μm [0,001 cm]), és a dir, que tolera perfectament la sal”, explica el blog del diari Le Monde dedicat a la botànica. 

Pot tolerar “fins a un 35% de sal en aigües càlides”, per això creix especialment en “aiguamolls o llacs salats”. Per a protegir-se de la llum, produeix betacarotè. Els diferents pigments carotenoides de la dunaliella són els que, quan prolifera aquesta microalga, aporten color a l’aigua. També són responsables del color dels flamencs “que consumeixen un micro-gambeta, Artemia salina, que s’alimenta” d’aquesta microalga.

Image
Flamencs aterrant en el llac Salt Kapanı Dam, al districte Golbasi d’Ankara, el 8 de maig del 2021 (Adem Altan / AFP)

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres