Les vacunes contra la covid-19 no generen atracció magnètica

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Diversos vídeos compartits milers de vegades des de mitjans de maig a les xarxes socials asseguren que la zona del braç on s’ha injectat la vacuna contra la covid-19 es magnetitza. Segons les publicacions, aquest fet demostra que les vacunes contenen microxips, metalls pesants o, fins i tot, dispositius de rastreig. No obstant això, aquestes declaracions són falses, segons els experts consultats per AFP Factual. La finalitat de les vacunes és generar una resposta immunitaria davant el SARS-CoV-2 i aquestes no tenen cap component capaç de provocar una atracció magnètica.

“Són inoculacions amb contingut ferromagnètic com el que s’utilitza en nanotecnologia”, afirma una de les publicacions en català a Facebook. “Tinc a una persona que va ser vacunada ahir. Aquest és un imant de neodimi, que, quan el poso al lloc on li van posar la vacuna, s’enganxa”, s’escolta en castellà en un dels vídeos que circula a Twitter, que suposadament mostra com un petit imant és atret cap al braç d’una dona.

“Les xarxes s’estan omplint amb literalment centenars de vídeos de persones vacunades a les quals un imant se’ls queda enganxat a la zona on han rebut la punxada”, diu un altre usuari en castellà. A Twitter hi ha fils de recopilacions de vídeos de diverses persones que suposadament també se’ls queda enganxat l’imant al braç.

El presumpte efecte d’atracció magnètica de les vacunes contra la covid-19 van ser enviades al WhatsApp d’AFP Factual perquè fos contrastat. Contingut similar s’ha difós de manera viral en anglès, francès, castellà i portuguès

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 25 de maig del 2021

Components capaços de “magnetitzar”?

“No. Rebre una vacuna contra la covid-19 no pot provocar que el braç es magnetitzi. És un error pur i simple”, va dir el doctor Stephen Schrantz, especialista en malalties infeccioses de la Facultat de Medicina de la Universitat de Chicago. 

"No hi ha absolutament cap forma que una vacuna pugui desencadenar la reacció que es veu en aquests vídeos”, va afegir. 

Les teories sobre “components” sospitosos o secrets a les vacunes contra la covid-19 van començar a circular mesos abans de l’aprovació d’emergència dels primers vaccins, el desembre de 2020. No obstant això, les seves composicions no són secretes. Els components de la vacuna de Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik o Sinopharm, per exemple, han sigut publicats per les autoritats sanitàries. 

Un home rebent una dosi de la vacuna AstraZeneca/Oxford en el Wizink Center a Madrid el 12 de maig de 2021 (Gabriel Bouys / AFP)

Thomas Hope, investigador de vacunes i professor de Biologia Cel·lular i del Desenvolupament a la Facultat de Medicina Feinberg de la Universitat Northwestern als Estats Units, va dir a l’AFP: “No hi ha res a les vacunes amb el que un imant pugui interactuar; hi ha proteïnes, lípids, sals, aigua i substàncies químiques que mantenen el pH. Això és bàsicament tot, perquè [el que mostren les gravacions] no sigui possible”.

Una explicació similar va donar el Doctor Nicolás Torres del Laboratori d’Immunopatologia del IBYME-CONICET, a Argentina: “El que mostra el vídeo no és ni científic”, va dir a l’equip de verificació de l’AFP. “A les vacunes hi ha material genètic, proteïnes, una mica de sucre. I cap d’aquestes molècules té propietats magnètiques fortes per a atreure un imant”.

L’investigador Hope també va explicar que si les vacunes estiguessin fetes de substàncies metàl·liques “haurien de posar un tros de metall molt substancial sota la pell perquè s’adherissin els imants”, afegint que això és impossible d’administrar a través d’una agulla i una punxada. 

AFP Factual ja ha verificat altres publicacions (1, 2) que asseguren que les vacunes tenen una solució metàl·lica o microxips.

Traducció I adaptació
COVID-19 VACUNES