No hi ha registre que Rocío Monasterio piulés que no li agraden “els negres ni els invertits”

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

“En aquest país, quan dius que no t’agraden els negres ni els invertits t’anomenen racista i intolerant. I diuen que són demòcrates”, diu una presumpta piulada en castellà atribuïda a Rocío Monasterio. El mem s’ha compartit més de 400 vegades a les xarxes socials pocs dies abans de les eleccions a Madrid. No obstant això, l’equip de verificació de l’AFP no ha trobat cap registre d’aquesta publicació.

“No se si es una compta fake, pero el que si sé, es que aixó pensen els feixistes”, indica una publicació en català a Facebook. “Jutgeu vosaltres mateixos si són perillosos o no” comenta un altre usuari en castellà. Ambdues reprodueixen aquesta suposada cita de Monasterio, diputada de Vox a l’Assemblea de Madrid que va obtenir 13 escons a les darreres eleccions del 4 de maig.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 12 de maig de 2021

Totes les entrades reprodueixen la mateixa captura de pantalla, amb la mateixa quantitat de repiulades (15,7K), de piulades citades (4.264) i de m’agrades (37,7K). A la part superior s’indica que el missatge suposadament està fixat en el perfil de la dirigent política i que es va publicar el 14 de març del 2020 a les 20H15.

L’hora i la data coincideixen amb la seva piulada fixada actualment, en la qual afirma en castellà: “Els comunistes sempre aprofiten els moments de debilitat del poble per a aconseguir el poder absolut, no ho oblidem”. A més, aquesta publicació té una quantitat similar d’interaccions respecte a la que mostren les captures de pantalla viral.

Comparativa de captures de pantalla realitzades el 12 de maig del 2021 d’una piulada fixada en el compte de Rocío Monasterio (esq.) i d’una publicació a Facebook

El 14 de març del 2020, el govern espanyol va decretar per primera vegada l’estat d’alarma i el confinament per a fer front a l’expansió del coronavirus. D’aquesta manera, es va limitar la mobilitat dels ciutadans, que només podien sortir al carrer per fer activitats essencials o de primera necessitat com anar a comprar menjar o medicaments, assistir a centres sanitaris i per anar i tornar de la feina. 

AFP Comprovem no ha trobat cap registre que la candidata de Vox publiqués aquesta afirmació. L’equip de verificació tampoc ha trobat cap registre de la piulada atribuïda a Monasterio a Wayback Machine ni a Archive.today, dues eines que permeten emmagatzemar versions de diversos llocs web. 

Aquest tipus de mems es poden elaborar fent un fotomuntatge o alterant el codi HTML, com AFP Factual ja ha explicat en altres verificacions

No obstant això, Rocío Monasterio ha parlat en diverses ocasions a les seves xarxes socials sobre la comunitat LGTBI (1, 2, 3). 

Eleccions a Madrid

Durant la campanya electoral, Vox va exhibir un polèmic cartell en el metro de Madrid en el qual equiparava el que suposadament rep un “MENA” (Menor Estranger No Acompanyat) i una “àvia”, un paral·lelisme fals, que ja va ser verificat per l’AFP. 

La regió de la capital espanyola va celebrar els comicis en un context de forta polarització política, que ha generat altres exemples de desinformació (1, 2). La presidenta de la Comunitat de Madrid i la candidata del PP Isabel Díaz Ayuso va duplicar el seu resultat dels últims comicis de 2019, i va obtenir 65 dels 136 escons que configuren la cambra de Madrid. D’aquesta manera, el PP es va consagrar com la primera força, però sense arribar a la majoria absoluta, fixada en 69 escons.