La declaració sobre els “esclaus” a Cuba de l’avi de Rocío Monasterio prové d’una pàgina satírica

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

“L’arribada de Fidel Castro és el pitjor que li ha pogut passar a Cuba. El meu avi va perdre la indústria sucrera i els seus esclaus es van quedar sense ocupació fixa”, diu una cita en castellà atribuïda a Rocío Monasterio, dirigent de Vox. El mem va començar a circular l’octubre de 2020 i s’ha tornat a compartir centenars de vegades poques setmanes abans de les eleccions de Madrid del pròxim 4 de maig. No obstant això, la frase surt d’una pàgina humorística a Facebook.  

“Es nota de quin peu calça aquesta feixista” indica una publicació en català a Facebook. “La señorona tret de un fil d’Almodovar, Entre tinieblas…. fachas !!”, diu un altre usuari. Ambdues reprodueixen aquesta suposada cita de Monasterio, diputada de Vox a l’Assemblea de Madrid i candidata per a les pròximes eleccions autonòmiques. Aquesta imatge també ha sigut compartida centenars de vegades en castellà a Facebook (1, 2, 3) i a Twitter.

La família de la política madrilenya tenia una explotació sucrera a Cuba, que va arribar a cotitzar a Nova York i va passar per les mans del seu avi i del seu pare, segons diversos mitjans de comunicació. L’any 1971 la indústria sucrera els hi va ser expropiada quan Fidel Castro (1926-2016) era primer ministre del país caribeny.

Publicacions amb la mateixa cita ja van circular (1, 2) a principis de novembre del 2020.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 13 d’abril de 2021

AFP Comprovem no ha trobat cap registre a la premsa de les paraules atribuïdes a Monasterio, així com tampoc en el seu perfil de Twitter ni en els arxius emmagatzemats a Wayback Machine, una eina que permet conservar llocs web. En una entrevista el juliol del 2020 va parlar sobre les seves arrels cubanes, però no va afirmar aquesta frase que circula per xarxes. 

No obstant això, la líder de Vox a Madrid sí que ha criticat a les xarxes i en entrevistes el règim de Fidel Castro a Cuba. 

Pàgina satírica

El registre més antic de la cita trobat per AFP Comprovem és del 30 d’octubre del 2020. L’entrada apareix publicada a “No Brain, No Future”, una pàgina de Facebook que descriu a la seva biografia en castellà: “ADVERTÈNCIA: Tot són frases falses atribuïdes a personatges públics. Només és humor i crítica social i política. Si algú se sent ofès, li demanem disculpes”

Com s’observa en el seu mur, la pàgina atribueix afirmacions falses a celebritats acompanyades de les seves fotos, però amb una marca d’aigua que redirigeix al lector a les xarxes de “No Brain, No Future”, on aclareixen que són cites inventades. Malgrat això, la publicació ha sigut compartida per diversos usuaris sense la referència a la pàgina d’humor original. 

La desinformació circula poques setmanes abans de les eleccions a Madrid, el 4 de maig, convocades per Isabel Díaz Ayuso del PP, després que trenqués la seva coalició de govern amb Ciutadans. 

Vox, que també es presenta als comicis, sovint titlla de “comunistes” o “extrema esquerra comunista” al partit de Pablo Iglesias, que encapçala la candidatura de Podemos.