No es pot viatjar amb metro a Estocolm si no és pagant el bitllet

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

La història d’un suposat turista “mallorquí, espanyol, català” o “mediterrani”, que canvia de nacionalitat segons l'usuari que la difon, explica que aquest es va sorprendre quan al metro d’Estocolm va veure que hi havia un accés lliure per a qui no pogués pagar el bitllet. El relat, difós gairebé 4.000 vegades en català i fins més de 70.000 en castellà, des de l’any 2016, explica que tots els viatgers pagaven el bitllet tot i poder passar gratuïtament. La història, però, és falsa: segons l’empresa de transports públics d’Estocolm, no hi ha cap accés d’aquesta mena a la xarxa de metro i sempre s’ha de pagar el bitllet.

“Un turista (mallorquí, espanyol, italià etc...mediterrani) va entrar a una estació de metro d'Estocolm. Allà va veure que entre els accessos de pagament giratoris n'hi havia un que permetia el pas de franc. Molt sobtat, li va demanar a la venedora de tickets el perquè d'aquell accés lliure. La venedora amb una gran rialla li va explicar que aquell torn estava destinat a les persones que per qualsevol circumstància no tenien diners per pagar el passatge.(...), comença el text d’una publicació compartida a Facebook gairebé 4.000 vegades des del 29 de setembre.

El mateix text circula en castellà, canviant la identitat del turista per mexicà (1, 2, 3) i xilè. El text circula almenys des de 2016 (en portuguès) (1, 2) i ha estat compartit més de 70.000 vegades. També se’l pot trobar a Instagram i Twitter, on es parla d’un enginyer argentí.

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, feta el 13 d’octubre de 2020

AFP Comprovem es va posar en contacte via telefònica amb l’empresa de transport públic d’Estocolm, la Storstockholms Lokaltrafik, segons la qual “no és veritat” el que expliquen les publicacions virals.

“És necessari un bitllet per accedir a les andanes o al metro. Tothom necessita un bitllet vàlid i hi ha portes d’accés així com controls rutinaris. Hi ha multes en cas de viatjar sense bitllet o per tenir-ne un de no vàlid. La multa per viatjar sense bitllet és de 1.500 corones [uns 144 euros o 170 dòlars], va assegurar una portaveu de l’empresa que va declinar donar el seu nom.

La pàgina de l’empresa informa sobre les tarifes de viatge i no contempla cap excepció per al metro, trens o tramvía. Al web també s’especifiquen les sancions per viatjar sense títol de transport. A més a més, fòrums de viatgers com TripAdvisor informen dels preus del transport públic a la ciutat i tampoc no es menciona cap accés gratuït al metro. En canvi, al bus, els menors de 7 anys, per exemple, poden viatjar gratis sempre que siguin acompanyats d’un major d’edat amb un bitllet vàlid.

Per últim, una recerca inversa a Google de la imatge que acompanya el text va permetre confirmar que es tracta d’un tren del metro d'Estocolm, en concret, a l’estació de Kungstradgarden.

En conclusió, la història d’un suposat turista de diferents nacionalitats que va ser testimoni de com viatgers del metro d’Estocolm pagaven el seu bitllet tot i poder passar gratuïtament és falsa. No existeix cap accés gratuït per a qui no pot pagar un títol de transport i es sanciona a qui viatja sense ell.