TVE no va emetre el rètol “TESTIFICA M. RAJOY” durant la declaració de l’expresident

Copyright © AFP 2017-2023. Tots els drets reservats.

Una captura de pantalla d’una presumpta emissió de Televisió Espanyola (TVE) de la declaració com a testimoni de l’expresident del govern Mariano Rajoy davant l’Audiència Nacional pel finançament il·legal del Partit Popular (PP) ha sigut compartida més de 15.000 vegades a xarxes socials, tant en català com en castellà. No obstant això, les imatges han sigut manipulades per afegir el rètol que diu “TESTIFICA M. RAJOY”, en referència a la nomenclatura que figura en els papers de Bárcenas, el principal acusat del judici.  

“Per fi savem qui es M (punto) Rajoy” indica una publicació en català a Facebook. “El rotuliste s’ha equivocat. Aquest señor és Mariano Rajoy i no, M. Rajoy… el de la trama pepera”, diu un altre usuari. Segons el mem viral, TVE s’hauria referit a l’expresident com a “M. Rajoy”, quan va declarar davant l’Audiència Nacional per videoconferència com a testimoni en el judici, en el qual el principal acusat és l’extresorer del PP Luis Bárcenas. El cas investiga la “caixa B” de la formació, un fons no declarat que durant dues dècades s’hauria anat alimentant de donacions d’empresaris i va servir per a pagar en negre sobresous a dirigents i col·laboradors del partit. Aquesta imatge ha sigut compartida milers de vegades a Facebook (1, 2) i a Twitter (1, 2, 3).

Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 30 de març de 2021

En la seva compareixença el 24 de març, Rajoy va reiterar que no va existir una “caixa B” i que mai no va cobrar cap sobresou, a diferència del que va dir Bárcenas durant la seva declaració i del que figura als seus registres, que recullen entregues de més de 80.000 euros a nom de “M. Rajoy”. Per aquest assumpte, se li va tornar a preguntar a l’expresident si tenia alguna relació amb aquelles inicials, i ell va respondre que qualsevol vinculació amb la seva persona és “absolutament falsa”

La notícia, per les sigles que apareixen a la part inferior de la imatge, presumptament va ser emesa al Telediario de Televisió Espanyola. AFP Comprovem va revisar el vídeo de la declaració de Mariano Rajoy disponible al portal de RTVE, i va comprovar que la cadena pública no va utilitzar aquell rètol en cap moment. 

A més, els grafismes del mem viral reprodueixen els utilitzats fins a mitjans de febrer del 2021, quan el canal va anunciar que estrenava la seva “nova imatge” amb “la nova tecnologia com a protagonista (virtual window, realitat augmentada, grafisme i disseny 3D)”. A la pàgina de TVE es pot veure un exemple de la notícia, en la qual no hi apareix el rètol que va circular a les xarxes. 

El registre més antic de la imatge viral trobat per AFP Factual a través d’una cerca inversa a Google correspon a aquest tuit que l’usuari Carl Winslow va publicar en castellà el dia en el qual va testificar Rajoy: “Jo pensava que anava a testificar l’expresident del govern, però resulta que al final no és ell”. Hores més tard, el mateix usuari va publicar un tuit en el qual va reconèixer l’autoria del muntatge. 

A continuació, es mostra una comparativa entre una captura del que es va emetre a TVE sobre la compareixença de Rajoy i la imatge que circula per xarxes de forma viral.
 

Captura de pantalla de l’emissió de TVE, realitzada el 29 de març de 2021
Captura del mem viral sobre les declaracions de Mariano Rajoy, realitzada el 29 de març de 2021

El judici pel finançament irregular del PP

Els expresidents Mariano Rajoy (2011-2018) i José María Aznar (1996-2004) van negar l’existència d’una comptabilitat paral·lela del Partit Popular durant el judici contra el seu extresorer Luis Bárcenas, per presumpte finançament il·legal. 

Els seus testimonis van ratificar declaracions anteriors: l’any 2017, Rajoy havia negat tenir constància de l’existència d’una comptabilitat opaca del partit davant el tribunal que jutjava la principal causa de finançament il·legal del PP, la coneguda com a trama Gürtel, amb el cobrament de donacions a canvi d’adjudicacions d’obra pública.

Tot i que mai no havia comparegut davant d’un tribunal per aquesta qüestió, Aznar ja havia negat categòricament aquestes acusacions davant una comissió parlamentària l’any 2018. 

Aquestes sospites es basen en la publicació l’any 2013 dels anomenats “papers de Bárcenas”, unes taules manuscrites de comptabilitat, on l’extresorer hauria apuntat els pagaments de sobresous. 

"No hi ha caixa B, només els papers de Bárcenas que no sabem quan els va fer, ni amb quin criteri, ni amb quina finalitat”, va rebatre Rajoy, que va negar la veracitat d’aquests documents on apareixen pagaments a nom de “M. Rajoy”.