No existeix la pel·lícula “La variant òmicron” i el cartell que circula és un muntatge

Publicacions compartides desenes de vegades a les xarxes socials des del passat 1 de desembre asseguren que als anys seixanta es va filmar una pel·lícula de ciència-ficció anomenada “La variant òmicron” i suggereixen la irrupció de la darrera variant del coronavirus forma part d’una agenda secreta. No obstant això, el cartell és un muntatge digital d’una artista irlandesa que es basa en un film del 1974 i no existeix cap pel·lícula amb aquest títol.

“Del 1964 i… ara la Nova Temporada?”, diu una de les publicacions a Facebook en català que inclou el suposat cartell del film de ciència-ficció. En aquesta imatge s’observa a una parella mirant al cel fosc, una mà perforada per un insecte, i la frase en anglès, “El dia en el qual la Terra es converteixi en un cementiri”.

En el marge inferior esquerra del pòster es llegeix que la pel·lícula va guanyar el primer premi del Festival de Cinema Fantàstic de Trieste, i a la dreta s’indica el nom del director: Saul Bass.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook realitzada el 2 de desembre de 2021

Contingut similar circula en castellà (1, 2, 3), en portuguès (1), en anglès, en francès i en alemany.

Origen de la imatge

Una cerca inversa de la imatge viral va donar com a resultat la làmina original en el lloc de compravenda todocoleccion: un pòster de la pel·lícula de 1974 “Phase IV” (“Successos a la IV fase”, en català), dirigida per l’estatunidenc Saul Bass.

Image
Captura de pantalla del lloc web todocoleccion realitzada el 2 de desembre de 2021

Bass fou un dels pioners de l’art gràfic cinematogràfic als Estats Units. Va crear seqüències de crèdit per a pel·lícules com “Vertigen (D’entre els morts)” i “Psicosi”, d’Alfred Hitchcock, “West Side Story” de Robert Wise i Jerome Robbins, i “Cape Fear” i “Casino”, de Martin Scorsese.

“Successos a la IV fase” és el seu únic llargmetratge com a director i, efectivament, va guanyar el millor premi del Festival de Cinema Fantàstic a Trieste, Itàlia, l’any 1975.

D’acord amb la descripció que figura al lloc web del festival, la pel·lícula tracta sobre “un exèrcit de formigues intel·ligents (...) que aconsegueixen la supremacia a la Terra, iniciant una nova etapa per al planeta”.

AFP Factual va fer una cerca en el guió del film, escrit per Mayo Simon i no va trobar cap mena d’al·lusió a virus, coronavirus o variants.

El muntatge

AFP Factual va fer una nova cerca, aquesta vegada a les xarxes socials, i va trobar el cartell viral al compte de Twitter de l’autora i comedianta irlandesa Becky Cheatle.

La imatge va ser publicada el 28 de novembre passat juntament amb el text en anglès: “Vaig editar la frase ‘The Omicron Variant’ en moltíssims cartells de pel·lícules de ciència-ficció dels 70 #Omicron”.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Twitter feta l’1 de desembre de 2021

Cheatle va confirmar a l’AFP que ella és la creadora d’aquest disseny. També va modificar digitalment cartells de les pel·lícules “L’amenaça d'Andròmeda” i “Colossus: el projecte Forbin”. “Va ser només una broma basada en el fet que la variant òmicron sona a pel·lícula de ciència-ficció dels anys 70. No esperava que ningú s’ho prengués seriosament”, va dir.

“Òmicron”, film italià de 1963

No s’han trobat registres d’una pel·lícula anomenada “La variant òmicron”, però sí que existeix “Òmicron” una comèdia de ciència-ficció de 1963 dirigida per l’italià Ugo Gregoretti. Tracta sobre un extraterrestre que s’introdueix en el cos d’un terrícola per a inspeccionar el planeta abans que la seva espècie el conquereixi.

L’AFP va trobar comptes a les xarxes socials associats a moviments antivacunes, en les quals es comenta “l’estrany” o “sospitós” que és que existeixi una pel·lícula amb aquest nom (1, 2, 3). Malgrat això, al film de Gregoretti no hi ha cap mena d’al·lusió a virus, variants, vacunes o una pandèmia.

La variant òmicron del SARS-CoV-2, com les altres variants d’interès i preocupació classificades per l’Organització Mundial de la Salut, duu el nom d’una lletra de l’abecedari grec.

Les variants estan associades a un o més canvis en el virus que pot impactar significativament a la salut pública. L’1 de desembre de 2021, encara s’estava avaluant la transmissió i la gravetat del quadre clínic de la variant òmicron. AFP Factual ja ha verificat informació falsa sobre les variants virals, com per exemple que han sigut generades per les vacunes o que els virus necessiten anys per mutar.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres