El vídeo d’un metge que nega la pandèmia no mostra el difunt gerent d’una clínica alemanya

Publicacions compartides desenes de vegades a internet des del passat 23 de novembre asseguren que el “director de l’hospital més important d’Alemanya” es va suïcidar després d’admetre que les vacunes contra el coronavirus són una “estafa”. No obstant això, el vídeo que suposadament avala la notícia no mostra al director mort d’aquella clínica, sinó a un ginecòleg de Königstein im Taunus, un balneari a Hesse, Alemanya. A més, abans de morir, el director del centre ja s’havia posicionat a favor de la vacunació per a combatre l’avanç de la pandèmia del SARS-CoV-2.

Les publicacions enllacen articles gairebé idèntics de llocs d’internet (1, 2, 3, 4) que expliquen que el Dr. Thomas Jendge, director d’una prestigiosa clínica a Alemanya, s’hauria gravat un vídeo parlant sobre “l’estafa mundial que representen les vacunes de COVID”, abans de morir, llançant-se al buit des del terrat de l’hospital.

La peça adreça al lector a un altre article amb la suposada transcripció en anglès de la seqüència i cita com a font el lloc web de Gemma O’Doherty, que es defineix com “una periodista guardonada”. Del mateix blog han sorgit altres desinformacions que ja han sigut verificades per AFP Factual.

L’alerta ha circulat desenes de vegades en català (1, 2), però també s’ha compartit en castellà (1, 2, 3), en alemany, en anglès, en polonès i en portuguès. Aquesta desinformació també va arribar al WhatsApp d’AFP Factual perquè ho analitzés.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 3 de desembre de 2021

El 2 de novembre, van trobar mort el Dr. Thomas Jendges, gerent de la Clínica Chemnitz. Segons informes dels mitjans de comunicació alemanys (1, 2, 3), l’home de 55 anys va caure del terrat de l’edifici i va morir a l’acte.

El 10 de novembre, el diari Freie Presse, ubicat a Chemnitz, va informar que la policia havia conclòs que el gerent s’havia suïcidat, després de descartar altres hipòtesis sobre la seva mort com “la negligència de tercers” o un “accident”.

En aquest context, alguns comentaris a xarxes socials qüestionen si “va ser un suïcidi”, ja que, abans de morir, el difunt suposadament havia publicat una gravació parlant sobre “l’estafa mundial que representen les vacunes de COVID”, a més de convidar “a les persones a protestar contra la dictadura que s’està formant a tot el món”.

Qui és el protagonista del vídeo?

Els articles i publicacions en castellà viralitzats se suposa que enllacen un vídeo que mostra el gerent de la clínica de Chemnitz abans del seu suïcidi, i en el qual nega l’existència de la pandèmia del coronavirus. La qualitat de la imatge és tan baixa que, amb prou feines, es pot reconèixer el protagonista.

No obstant això, als comentaris, diversos usuaris a xarxes van assenyalar que l’home de la seqüència podria ser “Dr. Guido C. Hofmann”. Un usuari, fins i tot, va publicar la seva pròpia investigació per a refutar la desinformació viral.

Amb aquest indici, l’AFP va cercar a internet el vídeo i va trobar una versió del 21 de setembre de 2021 en la qual es pot identificar clarament a l’interlocutor. A més, a la gravació, s’indica el nom del protagonista: “Dr. Guido Hofmann”.

Hofmann té el seu propi canal de Telegram, on segueix publicant els seus clips. L’AFP va comparar les fotos dels dos homes: Hofmann clarament no s’assembla al director de la clínica de Chemnitz. Per motius de privacitat, l’AFP no reprodueix una comparació directa d’imatges.

A la plataforma de reserva de cites per a consultes mèdiques Doctolib, Hofmann figura com a ginecòleg de Königstein im Taunus en Hesse.

L’AFP va enviar el vídeo a l’adreça de correu electrònic indicada per a demanar una consulta amb Hofmann. El protagonista no va respondre, però un treballador del centre sí que va poder veure la seqüència i va confirmar: “Sí, aquest és el Dr. Guido Hofmann, el meu cap”.

Diversos mitjans de comunicació alemanys ja han titllat a Hofmann com un orador de la conspiració i escèptic del coronavirus. Disposa d’un canal a Telegram en el qual difon desinformació. Per exemple, va parlar d’una càmera web presumptament manipulada a Trieste, que suposadament va fer desaparèixer una manifestació contra les mesures de prevenció contra el coronavirus a Itàlia. O ha compartit la falsa afirmació que les vacunes contra el SARS-CoV-2 produeixen càncer.

El 23 de novembre, Hofmann va publicar un altre vídeo a Telegram en el qual va confirmar que la gravació viral que circula a les xarxes socials, en realitat, és ell qui hi apareix i no el dirigent mèdic mort.

La policia va trobar una nota de suïcidi?

Les publicacions afirmen també que el gerent de la clínica hauria deixat una nota de suïcidi. L’article en alemany de Freie Presse reprodueix unes declaracions d’un portaveu de la policia que va afirmar: “No tenim coneixement de cap carta de comiat en relació amb l’incident suïcida”.

L’equip de verificació de l’AFP va consultar a la policia i a l’ajuntament de Chemnitz el 15 de novembre de 2021 sobre la carta. El portaveu de la policia, Philipp Rauthe, va reiterar a la seva resposta per correu electrònic:

La portaveu de la ciutat, Antje Becher, també va dir a l’AFP que l’ajuntament no tenia coneixement de cap carta d’aquest tipus. Contactat per l’equip de verificació, un portaveu de la clínica afectada no va voler afegir cap comentari sobre el tema. A les comunicacions de la ciutat de Chemnitz, que també estan enllaçades al lloc web de la clínica, no es fa cap mena de referència a cap carta de comiat ni crítica al procés de vacunació (1, 2, 3).

En un comunicat del 31 d’agost de 2021, anterior a l’incident tràgic, el gerent de la clínica s’havia pronunciat a favor de les vacunes: “La vacunació redueix significativament el risc d’infecció i malaltia greu per SARS-CoV-2. És per això que ens complau oferir aquesta opció de vacunació de llindar baix”.

L’AFP no ha trobat cap registre que acrediti que aquesta nota de suïcidi va existir realment.

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres