Una nena rep una dosi de la vacuna Pfizer-BioNTech contra la covid-19 a l’hospital Príncep d’Astúries de Madrid, el 15 de desembre de 2021 ( AFP / Óscar del Pozo)

La miocarditis i la pericarditis no són unes malalties “incurables” i “irreversibles”

  • Aquest article es va publicar fa més d’un any.
  • Publicat el 20 de desembre de 2021 a les 17:54
  • 7 minuts de lectura
  • Per Adrià LABORDA, AFP Espanya
Una captura de pantalla d’un document suposadament signat pel Govern valencià sobre la vacunació infantil contra el coronavirus duu un missatge sobreimprès que alerta que la miocarditis i la pericarditis, efectes adversos estranys dels immunitzants contra la covid-19, són malalties “incurables” i “irreversibles”. Aquest avís s’ha compartit desenes de vegades a les xarxes socials des del 14 de desembre de 2021. El contingut és real, però l’advertència que s’afegeix és falsa, segons els experts consultats per AFP Comprovem i les autoritats sanitàries.

“Reconeixement efectes negatius en els menors !!!!”, diu una publicació en català amb la imatge d’un document amb el logotip de la Generalitat valenciana i amb data del 9 de desembre del 2021. En aquesta notificació hi apareix un missatge sobreimprès en castellà que assegura: “Risc de patir una malaltia que és incurable i irreversible. Les cèl·lules danyades del cor són de per vida”.

El text oficial al·ludeix a la vacunació dels nens menors de dotze anys contra la covid-19, i especifica que “molt estranyament s’ha descrit miocarditis o pericarditis associades a la vacunació”.

La mateixa captura de pantalla també circula en castellà a Facebook (1, 2) i a Twitter.

Image
Captura de pantalla d’una publicació a Facebook, realitzada el 16 de desembre de 2021

Vacunació infantil contra la covid-19

L’Agència Europea de Medicaments (EMA) va aprovar el 25 de novembre la vacuna de Pfizer-BioNTech contra el coronavirus pels nens d’entre cinc i onze anys, una franja d’edat que registrava els índexs més alts d’incidència de contagis de covid-19 a Europa el desembre de 2021.

El passat 15 de desembre, Espanya, que compta amb 3,3 milions d’infants menors de 12 anys, va començar a administrar-los la versió adaptada de les vacunes Comirnaty (Pfizer-BioNTech), amb una dosi inferior a l’habitual i amb un interval entre les inoculacions de com a mínim vuit setmanes. Altres països europeus es van sumar a la campanya d’immunització infantil aquell mateix dia.

“La presentació pediàtrica de la vacuna Comirnaty (Pfizer/BioNTech) ha mostrat una eficàcia per COVID-19 simptomàtica del 90,7% en els assajos clínics amb nens i nenes entre 5 i 11 anys”, va assegurar la Comissió de Salut Pública espanyola.

“La vacunació a la població infantil disminuiria la càrrega de la malaltia en aquest col·lectiu i pot disminuir la transmissió a l’entorn familiar, en els centres educatius i a la comunitat”, s’argumenta en el mateix document.

Per la seva part, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) també va emetre un comunicat l’1 de desembre de 2021 en el qual recomanava l’ampliació de la vacunació pels nens d’entre cinc i onze anys.

Document de la Generalitat valenciana

La captura de pantalla viralitzada mostra un full informatiu oficial del Govern valencià on s’exposen els “beneficis de la vacunació”, les “reaccions adverses o efectes secundaris” i els procediments que cal seguir en cas de patir una reacció adversa a la vacunació contra la covid-19.

A l’apartat del document sobre els efectes secundaris es llegeix: “Com tots els medicaments, les vacunes poden causar efectes secundaris. En el cas de presentar-se, són generalment lleus o moderats i tenen una duració aproximada de 2 o 3 dies. Entre aquestes reaccions, s’inclouen: sensibilitat, dolor i inflamació a la zona de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular i articular, febre o calfreds, diarrea i nàusees. Molt rarament s’han descrit miocarditis o pericarditis associades a la vacunació”.

Efectivament, la miocarditis, una inflamació del múscul cardíac, i la pericarditis, una inflamació de la capa exterior que cobreix el cor, van ser identificades com a efectes secundaris estranys de les vacunes d’ARN missatger contra la covid-19, com les de Pfizer i Moderna, especialment en adolescents i adults joves de sexe masculí, com assenyalen els Centres pel Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC), l’EMA i l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària del Brasil (Anvisa), entre altres organismes.

El contingut viralitzat assenyala que la miocarditis i la pericarditis són malalties “incurables i irreversibles” i que “les cèl·lules danyades del cor són de per vida”.

No obstant això, els CDC afirmen al seu lloc web: “La majoria dels pacients amb miocarditis o pericarditis que van rebre atenció van respondre bé als medicaments i al descans i es van trobar millor ràpidament”.

Consultat per AFP Comprovem, Valentí Pineda, pediatre infectòleg de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i expert en vacunes, va dir que ambdues “acostumen a ser malalties que es curen en la majoria de casos. Durant els primers dies, en algunes ocasions podrien requerir estabilització a l’UCI [Unitat de Cures Intensives], però l’evolució és gairebé sempre favorable”.

Sobre les miocarditis i pericarditis derivades de la vacunació, Antoni Bayés, cap de cardiologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, va dir a l’AFP que són “molt infreqüents, benignes i reversibles” i “es curen en pocs dies sense patir seqüeles”.

“No és cert que la miocarditis i la pericarditis siguin malalties incurables de per vida”, va assegurar a AFP Comprovem el pediatre i investigador ICREA de l’Institut de Salut Global de Barcelona Quique Bassat. “Les miocarditits poden ser lleus, poden ser autolimitades i es poden curar de forma definitiva”, va continuar Bassat.

“En general, tant les miocarditis com les pericarditis que s’han vist derivades de l’ús de les vacunes d’ARNm han sigut gairebé totes lleus i autolimitades” i aquestes patologies “es poden curar de forma definitiva”, va dir a AFP Comprovem el pediatre i investigador d’ISGlobal.

A més, “la causa més freqüent de pericarditis i miocarditis són les infeccions virals”, va recordar Bassat.

Image
Un vial amb la dosi reduïda de la vacuna de Pfizer-BioNTech per a nens, amb el caputxó taronja, al costat d’un altre per a majors de dotze anys, fotografiats el 14 de desembre de 2021 en una consulta pediàtrica a Berlín ( AFP / Tobias Schwarz)

Segons les declaracions de Pepe Serrano, pediatre d’atenció primària i membre de la junta directiva de la Societat Catalana de Pediatria, a AFP Comprovem, la miocarditis i la pericarditis a causa de la covid “tenen pitjor diagnòstic i són més duradores que les derivades per la vacuna, que apareixen amb una freqüència molt baixa, és autolimitada i de bon pronòstic”.

En la mateixa línia, un estudi publicat el desembre del 2021 per la revista científica Nature Medicine va indicar que la miocarditis provocada per la covid-19 és molt més freqüent que la miocarditis derivada de la vacuna.

“Malgrat que en grups de població d’adolescents i adults joves s’han descrit alguns casos de miocarditis i pericarditis, en nens de menys de dotze anys, com la dosi de la vacuna és una tercera part de la dosi utilitzada en adults, no s’han descrit miocarditis ni pericarditis i, per tant, aquest no és un problema que sembli habitual en aquest grup d’edat”, va argumentar Bassat.

“L’aparició de miocarditis i/o pericarditis després de la vacunació per la COVID-19 amb vacunes d’ARNm és una possible reacció adversa coneguda, de freqüència d’aparició molt baixa i generalment de bona evolució”, va assegurar la Societat Espanyola de Cardiologia en un comunicat públic l’octubre del 2021.

La Societat Argentina de Cardiologia també va concloure el setembre de 2021 que els beneficis de la vacunació són “àmpliament superiors als riscos de contraure miocarditis”.

“La miocarditis i la pericarditis són malalties que es presenten amb certa freqüència a la població independentment de la vacunació i el seu desenvolupament és sovint benigne”, va reportar l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) el passat 9 de desembre.

Fins al 30 de novembre del 2021, a Espanya s’havien registrat 229 notificacions de miocarditis i/o pericarditis després de rebre la vacuna de Pfizer-BioNTech i 80 notificacions després de l’administració de la de Moderna. A aquella mateixa data, s’havien aplicat a Espanya més de 51 i 9 milions de dosis, respectivament, segons l’informe de l’AEMPS. A més, la majoria d’efectes secundaris reportats són lleus, com dolor a la zona de la punxada o febre.

Els suposats efectes secundaris de la vacuna contra el coronavirus han sigut focus de desinformació en diverses ocasions. Algunes de les afirmacions ja han sigut verificades per AFP Factual (1, 2, 3).

Vol que l'AFP verifiqui algun contingut?

Contacti amb nosaltres